Kilka razy robiłam już różne serniki z dodatkiem kajmaku. Idealny wyszedł sernik pieczony w kąpieli wodnej gdzie kajmak był w środku a na serniku truskawki. Na pewno niedługo go zrobię ponownie i dam Wam przepis. Dziś sernik tradycyjny, w którym kajmakowa jest tylko polewa. Dla mnie połączenie idealne, będzie smakowało wszystkim wielbicielom karmelu.
A jeśli lubicie pyszne klasyczne pyszne ciasta, zapraszam Was do moich ulubione przepisy:
sernik tradycyjny
sernik z jagodami
sernik z borówkami
sernik z malinami
sernik z brzoskwiniami
sernik z kajmakiem
blok czekoladowy
Pyszny sernik z bezą
Sernik z bezą
Sernik z solonym karmelem
Sernik pomarańczowy
Sernik z rodzynkami
Sernik z wiśniami
Sernik piernikowy
Sernik dyniowy
Sernik z porzeczkami
Sernik malinowy
SERNIK z kajmakiem
Przygotowanie: 2 h + chłodzenie
Składniki:
– 1 kg sera do serników
– 250 g miękkiego masła
– 150 g cukru pudru
– 6 jajek
– 1 opakowanie cukru waniliowego
– 100 ml śmietanki 36%
– 4 łyżki mąki ziemniaczanej
– masło i odrobina bułki tartej do formy
Składniki polewa:
– 200 g gotowego kajmaku
– 100 g masła
– 150 g cukru pudru (biały, brązowy lub połączenie obydwu)
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, chodzi o masło, jajka, śmietana.
- Zacznij ucieranie mikserem od miękkiego masła, a następnie dodawaj do masła po jednym żółtku i po 2-3 łyżki cukru pudru. Ucieraj aż uzyskasz jednolitą puszystą masę. Ucieranie potrwa 8-10 minut.
- Do masy dodaj ser sernikowy i na małych obrotach zmiksuj całość do połączenia. Pamiętaj aby ser był dobrej jakości, zwracaj uwagę na skład produktu.
- Dodaj cukier waniliowy, śmietanę oraz mąkę ziemniaczaną, ponownie zmiksuj całość do połączenia składników.
- Białka zmiksuj w osobnym naczyniu na sztywną pianę. Dodaj ubite białka do masy serowej i już za pomocą szpatułki delikatnie wymieszaj.
- Okrągłą formę o średnicy 25-28 cm wyłóż na spodzie papierem do pieczenia. Boki nasmaruj masłem i obsyp odrobiną bułki tartej. Do tak przygotowanej formy wlej masę sernikową.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 st C i piecz 60 minut. Po zakończeniu pieczenia wyłącz piekarnik i uchyl drzwiczki. Zostaw sernik na 10 minut. Następnie otwórz całkowicie piekarnik i pozostaw sernik w środku jeszcze przez 15-20 minut. Teraz możesz wyjąć go z piekarnika i wystudzić.
- Czas na przygotowanie polewy kajmakowej. Na patelni rozpuść masło i wsyp cukier. Smaż aż masa zacznie lekko bomblować, ale uważając aby cukier się nie przypalił. Dodaj kajmak, zmniejsz płomień do bardzo małego i wymieszaj całość aby masa była jednolita. Wyłącz gaz i pozostaw masę aby przestygła i nieco stężała. Kiedy zrobi się bardziej gęsta wylej ją na sernik, najlepiej nie wyjmuj sernika z tortownicy. Pozostaw sernik do przestygnięcia, a następnie wstaw go do lodówki na min 3 h a najlepiej całą noc, aby masa stężała. U mnie krojenie było szybsze, dlatego na niektórych zdjęciach widać jeszcze dość płynną polewę 😉
SMACZNEGO!
- Forma do babki kwiat30,00 zł
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
6 comments
Bardzo fajny i prosty przepis. Dzięki ?
Mam wrażenie, że ten przepis to żart, albo nie wiem co poszło nie tak. Żaden krok i skladnik nie został pominiety, a sernik jest mokry i ma konsystencje glutowatego budyniu. Co mogło pójść nie tak podczas samego pieczenia?
może być tylko jedna przyczyna – ser. Jaki kupiłeś/aś? Może to ser który jest homogenizowany, był zbyt rzadki. Warto aby ser miał w składzie tylko śmietankę lub mleko i kultury bakterii. Tylko to!
Aniu president 🙁 Z dwóch dostępnych w sklepie ten miał dobry skład. Czy pamiętać o cztmś podczas samego pieczenia? Różne są ustawienia piekarnika, których chyba nie ogarniam…
Witam, sernik jest idealny. Co najważniejsze zawsze mi wychodzi. Piszę z pytaniem czy mogę dodać do sernika brzoskwiń? Jeśli tak to kiedy i czy zmienia się czas pieczenia?
Pozdrawiam
nie jestem w stanie odpowiedzieć na to pytanie bo wymagało by to przygotowania nowego przepisu 🙂