Czerwony wigilijny barszcz ma zawsze w moim domu dodatek suszonych grzybów i prawdziwego domowego zakwasu. Tylko wtedy smakuje tak, że tęsknimy za nim cały rok. Barszcz najczęściej podaję z domowymi uszkami z samymi grzybami lub z kapustą i grzybami, ale pyszny jest także z krokietami czy drożdżowymi pierogami z kapustą i grzybami. Wszystkie te przepisy znajdziecie u mnie na blogu, bo to ważne aby korzystać z najlepszych i sprawdzonych przepisów 🙂
Zapraszam Was także do innych przepisów na Boże Narodzenie:
– zakwas na barszcz
– śledzie w czosnku i majeranku
– śledzie w kiszonych cytrynach
– ciasteczka migdałowe
– przepis na pierniczki
– śledź marynowany w occie
– śledź z konfiturą z cebuli
– domowa przyprawa do piernika
– tatar ze śledzia
– śledzie w wiśniówce
– śledź pikantny z chilli
– śledzie w oleju
– kruche ciasteczka
– zestawienie 12 potraw na Wigilię wraz z kalendarzem przygotowań
WIGILIJNY BARSZCZ
Czas przygotowania: 60 minut
Ilość porcji: 6-8 w zależności od wielkości
Składniki:
- 2 kg czerwonych buraków
- 40 g suszonych borowików lub podgrzybków
- 350-500 ml zakwasu na barszcz
- 2 ząbki czosnku
- 2-3 listki laurowe
- 3-4 kulki ziela angielskiego
- 10-15 ziarenek czarnego pieprzu
- 3 łyżki octu spirytusowego lub 6-8 łyżek soku z cytryny
- pół łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 2-3 goździki
- opcjonalnie pół gwiazdki anyżu
Do podania: uszka wigilijne, krokiety, pierogi drożdżowe, pierogi wigilijne z kapustą i grzybami
Przygotowanie:
- Dodaj grzyby do garnka, zalej 500 ml gorącej wody i gotuj około 20-25 minut aż grzyby zmiękną. Gotuj na mniejszym ogniu, zbyt duży płomień może spowodować, że cała woda wyparuje.
- W tym czasie obierz buraki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Najlepszą opcją do tego są specjalne przystawki do robota kuchennego, wtedy cała kuchnia nie jest czerwona i w burakach 😉
- Buraki włóż do garnka z gotującymi się grzybami, dodaj czosnek, dodatkowe 2,5 l gorącej wody, zioła: listek laurowy, kulki ziela i pieprzu.
- Taki wywar gotuj na średnim ogniu około 20 minut, w połowie dodając jeszcze goździki i anyż jeśli używasz.
- Po ugotowaniu przecedź barszcz przez sito i dopraw. Dodaj zakwas z buraków, dopraw jeszcze odrobiną octu lub cytryny. Ilości dopasuj do swojego smaku. Dodaj też sól, pieprz i jeśli lubisz nieco słodsze dania lub Twoje buraki nie były słodkie to odrobinę cukru.
- Ja lubię doprawić nieco mniej i odstawić barszcz na kilka godzin lub całą dobę do lodówki. Wtedy robię kolejne doprawianie, bo przy świeżym barszczu łatwo zbłądzić z przyprawami 😉
- Barszcz podawaj uszkami lub krokietami. Smacznego i Wesołych Świąt!