Makaron barwiony sepią z owocami morza

Makaron barwiony sepią możecie kupić w sklepie. Wygląda niecodziennie w porównaniu z tradycyjną jasną odmianą, a smakuje równie dobrze. Możecie podać go z różnymi sosami, ja tym razem postawiłam na owoce morza i wyszło pysznie.

Polecam Wam także inne przepisy na moje ulubione makarony:
– zebrane w jednym miejscu przepisy na kolację
– zebrane w jednym miejscu najlepsze przepisy na makarony
–  penne z szynką parmeńską 
– makaron z boczkiem
– makaron ze szpinakiem
– makaron z polędwicą
– makaron z krewetkami

Przygotowanie:20 minut

Składniki:
– opakowanie makaronu barwionego sepią (spaghetti, tagliatelle lub inny podobny)
– opakowanie mrożonych owoców morza ok 300g (ośmiornica, kalmary, krewetki lub inne) – wybierzcie te w większych kawałkach
– 10 dużych krewetek (tiger) obranych
– 1 puszka czerwonych pomidorów krojonych
– 1/3 szklanki białego wytrawnego wina
– 1,5 ząbku czosnku
– 1 cm świeżego imbiru
– 1 mała papryczka chilli
– natka pietruszki po posypania
– 2 łyżki z oliwy z oliwek
– płatki parmezanu do posypania makaronu

Przygotowanie:

Makaron barwiony często jest już wstępnie podgotowany, dlatego gotuje się go nieco krócej (mój 3 min).
Na dużej patelni rozgrzejcie oliwę i dodajcie: pokrojony czosnek, imbir i papryczkę. Po 2-3 min dodajcie owoce morza (jeśli kupujecie zamrożone wyjmijcie je chwile wcześniej aby odmarzły).
Po 3 min dodajcie wino i pomidory z puszki. Doprawcie do smaku solą i pieprzem. Duście ok 10 min aż sos nieco zgęstnieje. W międzyczasie ugotujcie makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Na talerze włóżcie makaron, polejcie go sosem z owocami morza. Posypcie świeżo posiekaną natką pietruszki i płatkami parmezanu (możecie też posypać tartym parmezanem).
SMACZNEGO!

makaron z owocami morza

I jeszcze kilka ciekawych przepisów:
– spaghetti aglio oilo
– spaghetti bolognese
– spaghetti carbonara
– spaghetti z krewetkami
– makaron z szynką
makaron z szynką i pieczarkami

 

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Danie:
Makaron barwiony sepią z owocami morza
Autor:
Data publikacji:
Całkowity czas:
Wasza ocena:
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Moja książka, musisz ją mieć!

Przeczytaj poprzedni wpis:
Krem z pieczonej papryki

Ta zupa jest pyszna ale wymaga chwili wcześniejszego przygotowania. Paprykę należy upiec, obrać ze skóry, a dopiero później zacząć proces...

Zamknij