Od zawsze trwa wojna dwóch frontów – tych którzy uwielbiają sernik z dodatkiem rodzynek i tych którzy uważają to za profanację tego ciasta. Wybór pozostawiam Wam, ja uwielbiam obie wersje sernika. A jeśli nie lubisz rodzynek pomiń je w przepisie.
A jeśli lubicie pyszne klasyczne pyszne ciasta, zapraszam Was do moich ulubione przepisy:
sernik tradycyjny
sernik z jagodami
sernik z borówkami
sernik z malinami
sernik z kajmakiem
blok czekoladowy
Pyszny sernik z bezą
Sernik z bezą
Sernik z solonym karmelem
Sernik pomarańczowy
Sernik z rodzynkami
Sernik z wiśniami
Sernik piernikowy
Sernik dyniowy
Sernik z porzeczkami
sernik z brzoskwiniami
Sernik malinowy
SERNIK z rodzynkami
Przygotowanie: 1 h 15 minut + chłodzenie
Składniki:
– 1 kg sera białego na sernik
– 200 g masła
– 250 g drobnego cukru do wypieków
– 4 jajka rozmiar L
– 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
– 2 garści rodzynek
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
- W misie miksera rozetrzyj masło i cukier aż uzyskasz białą puszystą masę. Teraz dodaj po jednym żółtku i miksuj.
- Dodaj stopniowo ser cały czas miksując. Na koniec wsyp mąkę ziemniaczaną i zmiksuj.
- Białka ubij na sztywno. Dodaj do masy serowe i delikatnie wymieszaj szpatułką. W czasie mieszania dorzuć także rodzynki.
- Blachę do ciasta z odpinanym dnem wyłóż na spodzie papierem do pieczenia. Wlej masę sernikową i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 st C. Piecz sernik przez 60 minut, a następnie wystudź w lekko uchylonym piekarniku.
SMACZNEGO!
- Forma do babki kwiat30,00 zł
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
3 comments
Pyszny sernik, smak taki jak pamiętam z dzieciństwa, zwykły bez żadnych zbędnych fajerwerków, najlepszy!!!
Sernik wyśmienity, puszysty i delikatny, a przy tym łatwy do przygotowania. Teściowa była zadowolona 😃
Hej, czy pamiętasz rozmiar formy jakiej użyłaś?