Śniadania w weekend obfitują u mnie w jajka, dlatego tak często pojawiają się sadzone, szakszuka czy różne wersje jajecznicy. Ad dziś do moich ulubionych przepisów dołączą także jajka po turecku, genialne jajka z jogurtem greckim, lekko palonym masłem z chilli oraz świeżym koperkiem. Widziałam je już wielokrotnie na zagranicznych blogach kulinarnych, ale najpopularniejszą ich wersję przygotowała Nigella Lawson, zerknijcie na jej nagranie z turkish eggs.
Polecam Wam także przepisy na:
– klasyczna szakszuka
– szakszuka z boczkiem
– szakszuka z dynią
–Jajka po meksykańsku – huevos rancheros
– szakszuka z kurkami
– zielona szakszuka
– szakszuka ze szpinakiem
– pikantna szakszuka z ziemniakami
– w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację
Polecam Wam też inne przepisy na śniadania:
– ser z jogurtów greckich
– pasta z awokado i jajka
– tosty francuskie
– placki serowe
– placki jogurtowe z owocami
– omlet z białek
– omlet z pomidorami
– pasta jajeczna
– tost z jajkiem i szynką
– jajka sadzone z boczkiem
– najlepsza jajecznica
JAJKA PO TURECKU
PRZYGOTOWANIE: 25 minut
ILOŚĆ PORCJI: 2
SKŁADNIKI:
– 2-4 jajka
– 5 łyżek jogurtu greckiego
– 2-4 łyżeczki soku z cytryny
– 1 łyżka octu
– 1 ząbek czosnku
– sól
– 4-5 łyżek masła
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 1 łyżeczka płatków chilli
– 2-3 łyżki świeżego koperku
– grzanki z pszennego chleba lub bagietki do podania
PRZYGOTOWANIE:
- Jogurt wymieszaj z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, dodaj do jogurtu dwie szczypty soli i wymieszaj. W oryginalnym przepisie Nigela poddrzewa nieco jogurt w kąpieli wodnej, ale według mnie nie jest to konieczne, możecie natomiast wyjąć jogurt wcześniej z lodówki aby nie był bardzo zimny.
- Czynności z punktów 3 i 4 robi się właściwie jednocześnie,aby wszystko było ciepłe.
- W garnku zagotuj wodę. W tym czasie przygotuj małe sitko (takie, którego używasz na przykład do posypywania dań cukrem pudrem) oraz miseczkę. Połóż sitko na miseczce i wbij do sitka pierwsze z jajek. Pozwól odcieknąć nieco białku (rzadka część białka wyleci do miseczki), a resztę jajka przełóż delikatnie do miseczki lub filiżanki. Postępuj tak z każdym jajem. Następnie dodaj do każdego jaja po łyżeczce soku z cytryny. Do gotującej się wody wlej ocet, zmniejsz płomień w palniku pod garnkiem tak, aby nie tworzyły się bąble i dodaj delikatnie po 1 jajku. Gotuj przez 2-3 minuty.
- Masło włóż na małą patelnię lub do rondelka i rozpuszczaj na małym ogniu. Jak masło będzie już rozpuszczone i zacznie się lekko zapalać wsyp płatki chilli i dodaj oliwę. Wymieszaj i zestaw z palnika.
- Do miseczek włóż przygotowany jogurt z czosnkiem, na to połóż po jednym lub dwa jajka, wszystko polej masłem z chilli i posyp świeżym koperkiem. Podawaj ze świeżo przygotowanymi grzankami, którymi będziesz zgarniać jogurt i dodatki.
Smacznego!
14 comments
jestem na fali z kuchnią turecką, jutro sobie zrobię na śniadanko.pozdrawiam!
A co z tą resztą jajka która napisałaś przeloz do miseczki albo filiżanki? też się używa do tego dania? Nie zrozumiałam do końca.
Płynna część białka nie jest używana, a żółtko z gęstą częścią białka gotujesz w koszulce w wodzie z octem, tak jak napisałam w przepisie.
Spróbowałam, wyszlo:) jestem od aniamaluje;)
Faktycznie dość niejasno jest to napisane. Łatwiej byłoby, gdyby napisane było o „żółtku” a nie „jaju” 😉
Nie chodzi tu o samo żółtko a o żółtko z białkiem ale bez tej najbardziej płynnej części białka. Napisane jest jak najbardziej prawidłowo, prośba o nie wprowadzanie innych w błąd.
Dobry wieczór, ja tu od @aniamaluje właśnie pozarłam jajka po turecku i jestem oczarowana bo pierwszy raz w życiu zrobiłam jajka w koszulce. Zostaje na dłużej
Przepyszne śniadanie, wchodzi na stałe do mojego menu 🙂
Próbowałam kiedyś zrobić jajko w koszulce to zupełnie mi nie wyszło. Czy można spróbować tego przepisu z jajem sadzonym?
Oczywiście, z sadzonym też będzie extra 🙂
Do wody daj octu i „zakręć” wodę tak aby powstał wir, potem w ten wir wlej jajko.
Musi się udać.
Skorzystałam z przepisu, wyszło rewelacyjnie. Masło nieco bardziej zbrązowiłam, dzięki czemu potrawa nabrała kolorystycznej głębi. A na jajka w koszulce mam swój sposób, płatek folii spożywczej lekko natłuścić, umieścić w miseczce, wbić jajo, zawinąć ciasno w sakiewkę, spiąć klipsem. Włożyć wszystkie do gotującej się wody, gotować 4 minuty pod przykryciem na wolnym ogniu. Po wyjęciu z wody włożyć do miseczki z zimną wodą
Rewelacyjny sposób na jajko 🙂
Jeśli jajko jest superświeże, żadnej wody w nim nie będzie, a jajko w koszulce wyjdzie perfekcyjne 🙂 po turecku muszę koniecznie spróbować, wygląda i brzmi super