To przepyszne ciasto, którego ja osobiście nie znałam z dzieciństwa. No cóż, trzeba nadrobić teraz 🙂
Lubisz ciasta, wypróbuj także:
– ciasto kruche z rabarbarem
– ciasto drożdżowe z rabarbarem
– ciasto czekoladowe z gruszkami
– tort czekoladowy z owocami
– najlepsze ciasto kruche ze śliwkami
– szarlotka na kruchym cieście
– biszkopt z truskawkami
– sernik z malinami
– szybki biszkopt z rabarbarem
– sernik z porzeczkami
– sernik z jagodami
– biszkopt z jabłkami
– prosta szarlotka
– blok czekoladowy
– najlepsze ciasto marchewkowe
PLEŚNIAK
PRZYGOTOWANIE: 3 h
SKŁADNIKI:
– 200 g zimnego masła
– 5 jajek rozmiar L
– 400 g mąki pszennej
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 250 g drobnego cukru do wypieków + 2 łyżki
– szczypta soli
– 2 łyżki kakao
-1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
– 1 łyżka mąki ziemniaczanej
– 1 słoik (ok 240-250 g dżemu z czarnej porzeczki)
Przygotowanie:
- Oddziel białka od żółtek. Białka odstaw, będą potrzebne nieco później.
- Do miski dodaj masło pokrojone w niewielką kostkę, żółtka, mąkę pszenną, szczyptę soli, śmietanę i 2 łyżki drobnego cukru. Całość ugniataj najlepiej za pomocą dłoni, aż ciasto stworzy jednolitą masę.
- Podziel ciasto na 3 części, jedna nieco tylko mniejsza, dwie mniej więcej równe. Te dwie równe zapakuj w folię spożywcza i włóż do lodówki. Do mniejszej dodaj kakao i ponownie ugniataj aby możliwie jak najbardziej rozprowadzić kakao. Ciasto zawiń w folię i też wstaw do lodówki.
- Pozwól ciastu się schłodzić przez około 1 h.
- Pod koniec tego czasu zacznij nagrzewać piekarnik do 180 st C. Przygotuj też brytfankę, wykładając ją papierem do pieczenia.
- Do misy dodaj białka i miksuj je na sztywno. Do ubitych białek dodawaj po 1 łyżce drobnego cukru do wypieków, i cały czas ubijaj do połączenia. Na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną i wymieszaj.
- Przygotuj ciasto. Wyjmij pierwszą część jasnego ciasta i na tarce z grubymi oczkami zetrzyj ciasto, lekko ugnieć tworząc jednolity spód. Na spód wyłóż dżem porzeczkowy tworząc kolejną warstwę.
- Przyszedł czas na ciasto kakaowe, zetrzyj je na tarce z grubymi oczkami, stwórz z ciasta kolejną warstwę. Na tak przygotowaną warstwę włóż ubite białka bezy. Na koniec zetrzyj ostatnią kulę jasnego ciasta i posyp wiórkami górę.
- Piecz pleśniak przez 40-50 minut w temperaturze 180 st C. Po upieczeniu uchyl piekarnik i studź ją w piekarniku, a krój ciasto dopiero po całkowitym wystygnięciu. Smacznego!
- Forma do babki kwiat30,00 zł
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
Zobacz jeszcze:
– ciasto z truskawkami i rabarbarem
– murzynek
– ciasto cytrynowe
– tarta z mascarponne i owocami
– galaretkowiec
– ciasto salceson z jabłkami
– najlepsze pączki
– bułeczki cynamonowe
– blok czekoladowy
– placek z jabłkami
– tiramisu
– pleśniak
– ciasto czekoladowe z gruszkami
– tarta z budyniem i owocami
– ciasto kruche z rabarbarem
– ciasto tofi bez pieczenia
– ciasto zebra