Przepyszny i puszysty sernik z dodatkiem brzoskwiń i pyszną chrupiącą górą. Musicie wypróbować ten przepis!
Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki kulinarne. Zajrzyj do zakładki sklep i znajdź coś dla siebie!
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
- Forma do babki kwiat30,00 zł
A jeśli lubicie pyszne klasyczne pyszne ciasta, zapraszam Was do moich ulubione przepisy:
sernik tradycyjny
sernik z jagodami
sernik z borówkami
sernik z malinami
sernik z kajmakiem
blok czekoladowy
Pyszny sernik z bezą
Sernik z bezą
Sernik z solonym karmelem
Sernik pomarańczowy
Sernik z rodzynkami
Sernik z wiśniami
Sernik piernikowy
Sernik dyniowy
Sernik z porzeczkami
Sernik malinowy
sypana szarlotka
Sernik na zimno z truskawkami
SERNIK Z BRZOSKWINIAMI
Przygotowanie: 2 h + 1 h na ciasto w zamrażarce
Składniki spód:
– 480 g mąki pszennej
– 200 g zimnego masła
– 2 czubate łyżki cukru pudru
– 4 żółtka
– 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki sernik:
– 1 kg sera na sernik
– 2 łyżki mąki ziemniaczanej
– 120 g bardzo miękkiego masła
– 3 jajka rozmiar L
– 200 g drobnego cukru
– 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Dodatkowo:
– 450-600 g brzoskwiń z puszki (waga samych brzoskwiń)
– 4 białka (4 żółtka potrzebujesz do ciasta, do bezy wykorzystaj ich białka)
– 100 g drobnego cukru do wypieków
Przygotowanie:
- SPÓD – Do misy dodaj zimne pokrojone masło, mąkę, żółtka, cukier i proszek do pieczenia. Wszystko zagniataj najlepiej dłońmi. Podziel ciasto w proporcjach 2/3 i 1/3 i owiń folią spożywczą. Włóż obie porcje do zamrażarki na 1 h czasu.
- Po godzinie wyjmij większą porcję ciasta i rozgrzej piekarnik do 190 st C. Przygotuj dużą prostokątną blaszkę i wyłóż ją papierem do pieczenia.
- Ciasto zetrzyj ja tarce na grubych oczkach. i wyłóż nim spód całej blaszki. Wstaw ciasto do piekarnika i piecz przez 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika obniż temperaturę do 170-175 ct C.
- SERNIK – Do misy miksera dodaj Bardzo miękkie masło i cukier i miksuj. Do puszystej masy dodawaj po 1 jajku (w całości) i cały czas miksuj. Jak masa będzie już puszysta dodaj cały ser, mąkę i ekstrakt waniliowy. Zmiksuj już krótko tylko do połączenia składników.
- Na upieczony spód włóż przygotowaną masą sernika. Dodaj brzoskwinie pokrojone na mniejsze części (o boku 3-4 cm).
- W osobnej misce przygotuj masę na cezę. Zmiksuj 4 białka i 100 g cukru na sztywną pianę. Wyłóż ubite białka na górze sernika i wyciągnij z zamrażarki pozostałą porcję ciasta. Podobnie jak wcześniej zetrzyj ciasto na grubej tarce i rozłóż je na całym cieście.
- Sernik piecz w temperaturze 170-175 st C przez 60 minut. Po upieczeniu wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i studź ciasto w piekarniku.
- Sernik możesz posypać jeszcze cukrem pudrem dla ładniejszego efektu.
SMACZNEGO!