Przychodzą upały i po ciasta na zimno z owocami sięgamy wyjątkowo chętnie. A hitem takich ciast jest z pewnością sernik na zimno z truskawkami, taki z galaretką i mnóstwem owoców.
Mój sernik na górze nie jest doskonały, ale dodałam na górę tak dużo truskawek, że galaretka mi została. Dlatego nieco bardziej ją schłodziłam i kiedy już zaczęła się zsiadać, uzupełniłam moją górę ciasta. Dzięki temu zużyłam całą porcję, a galaretka mogła być wyższa niż moja forma do ciasta.
A jeśli lubicie pyszne klasyczne pyszne ciasta, zapraszam Was do moich ulubione przepisy:
sernik tradycyjny
sernik z jagodami
sernik z brzoskwiniami
sernik z borówkami
sernik z malinami
sernik z kajmakiem
blok czekoladowy
Pyszny sernik z bezą
Sernik z bezą
Sernik z solonym karmelem
Sernik pomarańczowy
Sernik z rodzynkami
Sernik z wiśniami
Sernik piernikowy
Sernik dyniowy
Sernik z porzeczkami
Sernik malinowy
Ciasto 3 BIT
SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI
Przygotowanie: 2 h + min 3 h w lodówce
Blaszka: 25-25 cm
Składniki:
– 1 kg sera sernikowego mielonego
– 200 g śmietany 36%
– 130 g cukru pudru (jeśli lubisz słodkie ciasta dodaj nieco więcej)
– 120 ml mleka
– 3 łyżki żelatyny
– 1 łyżeczka ekstraktu waliliowego
– 2 opakowania galaretki truskawkowej
– około 1 kg truskawek
– 100-150 g okrągłych biszkoptów
Przygotowanie:
- Mleko podgrzej do 70-80 st. zagotowując w garnuszku. Wystarczy, aby zaczęło bulgotać. Do mleka dodaj żelatynę i bardzo dokładnie wymieszaj.
- W misce rozpuść galaretki w nieco mniejszej ilości wody. Przy dwóch odejmij około 100 ml, czyli zalej je 400 ml wody. Schładzaj.
- W misce wymieszaj ser, śmietanę, ekstrakt waniliowy, cukier puder.
- Do mleka z żelatyną, które jest nadal ciepłe, dodaj 2 łyżki masy serowej i wymieszaj. Jak się połączy, dodaj jeszcze 2 łyżki masy serowej i ponownie dokładnie wymieszaj.
- Tak zahartowane mleko z żelatyną wlej teraz do miski z pozostałą masą serową. Bardzo dokładnie wmieszaj.
- Wyłóż spód okrągłej formy do ciasta papierem do pieczenia. Na spodzie układaj biszkopty tak, aby zapełniły dno. Nie przejmuj się, jak zostaną przestrzenie między biszkoptami, jak wypełni je masa serowa, nie będzie problemu z krojeniem.
- Jeśli chcesz zrobić atrakcyjne obrzeże pokrój kilkanaście truskawek na pół. Układaj truskawki krojeniem w stronę obrzeża. Jak ułożysz wszystkie, delikatnie wlej masę sernikową, tak aby truskawki nie zmieniły pozycji. Wstaw całość do lodówki.
- Jak galaretka będzie już chłodna i zacznie gęstnieć, wyłóż górę ciasta truskawkami i zalej galaretką. Jeśli galaretki będzie więcej jak u mnie, a twój rant formy nie wystarczy, aby wlać jej więcej, schłódź galaretkę jeszcze bardziej i dodaj ją na ciasto kiedy będzie już miała formę żelu. Wtedy nic się nie zmarnuje i nie spłynie.
- Schładzaj ciasto przez minimum 3 h a najlepiej przez całą noc.
SMACZNEGO!
Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki kulinarne. Zajrzyj do zakładki sklep i znajdź coś dla siebie!
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
- Forma do babki kwiat30,00 zł