To ciasto nie ma ani grama mąki, składa się z samych płatków owsianych, migdałów oraz masła 🙂 Robi się je bardzo prosto a efektem będziecie zachwyceni. Jak zobaczyłam podobne ciasto na jednym z zagranicznych blogów stwierdziłam, że muszę je zrobić, tym samym dostosowałam do swoich potrzeb. Efekt jest rewelacyjny, a dodatkowo możecie za każdym razem dodawać inne owoce do środka robiąc to ciasto w różnych smakach.
Lubisz ciasta ze świeżymi owocami, wypróbuj także:
– najlepsze ciasto kruche ze śliwkami
– szarlotka na kruchym cieście
– tort czekoladowy z owocami
– biszkopt z truskawkami
– sernik z malinami
– szybki biszkopt z rabarbarem
– sernik z porzeczkami
– sernik z jagodami
– biszkopt z jabłkami
– prosta szarlotka
– ciasto zebra
– najlepsze ciasto marchewkowe
– sypana szarlotka
CIASTO OWSIANE Z OWOCAMI
PRZYGOTOWANIE: 60 minut + 1 h chłodzenia ciasta
SKŁADNIKI:
- 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych
- 1 i 1/4 szklanki mielonych migdałów
- 100 g zimnego masła z lodówki
- pół szklanki brązowego cukru + 2 łyżki do owoców
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub mąki kukurydzianej
- 2 szklanki dowolnych owoców sezonowych: borówki, maliny, jeżyny, truskawki, inne
- do podania: świeże listki mięty, świeże owoce
Przygotowanie:
- Do dużej miski wsyp płatki owsiane, mielone migdały, pół szklanki cukru i zimne masło pokrojone w mniejszą kostkę.
- Wszystko dokładnie mieszaj za pomocą dłoni, do czasu aż stworzy się jednolita kruszonka.
- Piekarnik rozgrzej do 190 st C. Średniej wielkości prostokątną blachę wyłóż papierem do pieczenia. Na papier wyłóż 2/3 przygotowanej kruszonki i ugniataj rękami tworząc jednolity spód.
- Przygotuj owoce. Jeśli dodajesz truskawki przekrój największe na pół lub 4 części. Maliny, jeżyny, borówki pozostaw w całości. Dodaj do owoców cukier oraz mąkę ziemniaczaną lub kukurydzianą.
- Na spół wyłóż owoce a następnie dodaj na górę pozostałą kruszonkę.
- Ciasto wstaw do piekarnika i piecz przez 40 minut.
- Po wyjęciu z piekarnika wystudź ciasto i albo włóż na kilka godzin do lodówki aby stężało albo na min 30-40 minut maksymalnie do 1 h do zamrażarki, tak aby stężało ale nie zamarzło 😉
- Ciasto posyp świeżą miętą i owocami.
Smacznego!
- Forma do babki kwiat30,00 zł
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
Zobacz jeszcze:
– ciasto z truskawkami i rabarbarem
– murzynek
– ciasto cytrynowe
– tarta z mascarponne i owocami
– galaretkowiec
– ciasto salceson z jabłkami
– najlepsze pączki
– bułeczki cynamonowe
– blok czekoladowy
– placek z jabłkami
– tiramisu
– pleśniak
– ciasto czekoladowe z gruszkami
– tarta z budyniem i owocami
– ciasto kruche z rabarbarem
– ciasto tofi bez pieczenia
4 comments
Czy ciasto dobrze się kroi na równe kawałki, nie kruszy się, nie rozpada?
to zależy od tego czy odpowiednio je schłodzisz i jakich owoców użyjesz do ciasta. Moje kroiło się dobrze, na początku tylko delikatnie rozpadało.
Bardzo podobają mi się te przepisy,, ale chciała bym naprzykkad wiedzieć, czy są wysoko, czy nisko kaloryczne. Jestem na diecie i mogła bym zdecydować czy mogę to jeść,.Gdyby można w przybliżeniu to określić. Bardzo dziękuję.
wystarczy, że skorzystasz z jednej ze stron z kalkulatorem kalorii, wystarczy wrzucić tam listę składników. Ja nie jestem dietetykiem, wiec w moich przepisach nie pojawiają się tego typu dane.