Jeśli stale obserwujecie moje przepisy i bloga, to wiecie że klasyczne domowe wypieki są moimi ulubionymi. Nie mam ręki do idealnie wyglądających ciast, ale takie kruche z owocami, bezy, kruszonki, szarlotki czy serniki uwielbiam! Są nie dość że proste to najpyszniejsze.
Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki kulinarne. Zajrzyj do zakładki sklep i znajdź coś dla siebie!
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
- Forma do babki kwiat30,00 zł
Lubisz ciasta ze świeżymi owocami, wypróbuj także:
– ciasto kruche z rabarbarem
– najlepsze ciasto kruche ze śliwkami
– tort czekoladowy z owocami
– szarlotka na kruchym cieście
– biszkopt z truskawkami
– sernik z malinami
– szybki biszkopt z rabarbarem
– sernik z porzeczkami
– sernik z jagodami
– biszkopt z jabłkami
– prosta szarlotka
– blok czekoladowy
– najlepsze ciasto marchewkowe
– sypana szarlotka
Ciasto ze śliwkami z bezą i kruszonką
PRZYGOTOWANIE: 60 minut + 30-40 minut chłodzenia ciasta
SKŁADNIKI:
– 300 g mąki pszennej
– 100 g mąki ziemniaczanej + 3 łyżeczki
– 300 g drobnego cukru do wypieków + dodatkowe 4 łyżki
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 250 g masła
– 1 jajko
– 4 białka
– 13-20 śliwek
SKŁADNIKI KRUSZONKA:
– 180 g mąki pszennej
– 100 g cukru
– 125 g roztopionego masła
– 1/4 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
- Do miski wsyp obie mąki (bez 3 łyżeczek ziemniaczanej), cukier (100 g), proszek do pieczenia, jajko w całości i masło pokrojone na mniejsze kawałki. Masło powinno być zimne, wyjęte prosto z lodówki. Połącz wszystkie składniki najlepiej rękami, do czasu kiedy z ciasta powstanie duża jednolita kula.
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia i wylep ciastem tworząc równomierny spód ciasta. Nakłuwaj spód widelcem dość równomiernie.
- Zapiekaj spód przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st C.
- W tym czasie przygotuj owoce krojąc je na pół i pozbywając się z nich pestki.
- Przygotuj bezę. Białka zmiksuj na sztywno, a następnie po jednej łyżce dodawaj powoli 200 g drobnego cukru. Ubijaj jeszcze przez 5 minut na gęstą i błyszczącą pianę. Na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną (3 łyżeczki) i szybko zmiksuj.
- Przygotuj kruszonkę. Połącz wszystkie składniki tworząc grudkowate ciasto, możesz to robić rękami lub mikserem ze spiralną końcówką.
- Wyjmij z piekarnika ciasto, na zapieczony spód połóż przygotowane owoce, a na nich ubitą bezę z białek. Na bezę połóż kruszonkę rozcierając ją w palcach na małe kawałki.
- Zapiekaj ciasto przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st C.
- Ciasto wystudź przed podaniem i krojeniem, najlepiej od razu po upieczeniu studzić je jeszcze przez 15-20 minut w uchylonym ciepłym piekarniku.
Smacznego!
- Forma do babki kwiat30,00 zł
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
Zobacz jeszcze:
– ciasto z truskawkami i rabarbarem
– murzynek
– ciasto cytrynowe
– tarta z mascarponne i owocami
– galaretkowiec
– ciasto salceson z jabłkami
– najlepsze pączki
– bułeczki cynamonowe
– blok czekoladowy
– placek z jabłkami
– tiramisu
– pleśniak
– ciasto czekoladowe z gruszkami
– tarta z budyniem i owocami
– ciasto kruche z rabarbarem
– ciasto tofi bez pieczenia
Polecam też:
– knedle ze śliwkami
2 comments
Chyba się skuszę 🙂 pozdrawiam i zapraszam do mnie!
Bialka ubijam z sola, kiedy powstanie juz sztywna piana, dodaje stopniowo cukier. Na koniec dosypuje make ziemniaczana.