Hummus to pyszna pasta z ciecierzycy którą zrobicie w 10 min. Doskonale nadaje się do chleba, można ją także jeść z pieczywem typu pita lub paluchami chlebowymi. Próbowałam hummusu w wielu różnych wersjach i ten przepis uważam za najlepszy, hummus za wyrazisty i genialny. Jeśli dodacie do niego czosnek i sok z limonki, gwarantuję że hummus będzie smakował każdemu!
Polecam Wam też inne pasty na moim blogu:
– falafel
– przepis na guacamole
– pasta z awokado i jajka
– hummus
– hummus z suszonymi pomidorami
– pasta z wędzonego kurczaka
– pasztet do smarowania
– masło ziołowe
– masło czosnkowe
– hummus z soczewicą
Składniki:
– 400 g ugotowanej ciecierzycy lub 1 puszka
– 2 płaskie łyżki pasty tahina
– 3-4 łyżki oliwy z oliwek
– pół limonki
– 2 ząbki czosnku
– szczypta soli
– natka pietruszki do posypania
Przygotowanie:
Pastę tahina, ugotowaną ciecierzycę, oliwę z oliwek, szczyptę soli, sok z połowy limonki i czosnek wrzuć do blendera i zmiksuj na jednolitą masę. Przełóż do miseczki, polej odrobiną oliwy i posyp natką pietruszki. Podawaj.
SMACZNEGO!
Zajrzyj też do:
– pasta z soczewicy
– pasta z kurczaka
– pasta z wędzonych szprotek
– pasta z łososia wędzonego
– pasta z suszonymi pomidorami
– pasta z makreli
– pasta z zielonych oliwek
– pasta jajeczna
– pasta z papryką marynowaną
– pasta z paluszków krabowych
– pasta łososiowa z gruszką
Pamiętaj o obserwowaniu mnie na Facebooku i Instagramie
FACEBOOK I INSTAGRAM