To już moja kolejna wersja tego fantastycznego dania zwanego szakszuką, ale w każdej smakuje mi niesamowicie. Lubię bardzo bawić się dodatkami. Dziś mam dla Was wersję bardzo prostą, bazujacą na gotowym sosie Balti Patak’s. To jeden z indyjskich sosów tej popularnej w Polsce i na świecie marki o bardzo dobrym składzie, z dodatkiem papryki, kolendry i kminu rzymskiego. Czyli wszystkiego co w szakszuce znajdować się powinno!
Do mojej szakszuki dodałam jeszcze jeden typowo indyjski dodatek, a mianowicie ser paneer. To twardy ser twarogowy, który bardzo rzadko dostępny jest w sklepach ale bardzo prosto zrobicie go w domu. Mam przepis na ser paneer na blogu, serdecznie Was do niego zapraszam.
Polecam Wam także przepisy na:
– klasyczna szakszuka
– szakszuka z boczkiem
– szakszuka z dynią
– szakszuka z kurkami
– szakszuka z fasolą
– Szakszuka z chorizo
– zielona szakszuka
– szakszuka z fetą
– szakszuka ze szpinakiem
– pikantna szakszuka z ziemniakami
– w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację
Polecam Wa też inne przepisy na śniadania:
– jajka sadzone z boczkiem
– najlepsza jajecznica
– ser z jogurtów greckich
– pasta z awokado i jajka
– tosty francuskie
– placki serowe
– placki jogurtowe z owocami
– omlet z białek
– omlet z pomidorami
– pasta jajeczna
– tost z jajkiem i szynką
INDYJSKA SZAKSZUKA
PRZYGOTOWANIE: 15 minut
Ilość porcji: 3-4
SKŁADNIKI:
– 4-5 jajek
– 2 ząbki czosnku
– 1 słoik sosu Patak’s Balti
– sól i pieprz do jaj
– pół szklanki pokrojonego sera paneer
– 3 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
– kolendra lub natka pietruszki do podania
– podaj szakszukę z chlebkami naan lub placuszkami chapati
PRZYGOTOWANIE:
- Dodaj na patelnię z rozgrzaną oliwą czosnek przeciśnięty przez praskę lub najlepiej drobno pokrojony, chwilę go podsmaż. Wystarczą 2-3 minuty.
- Do czosnku wlej cały sos Balti i wymieszaj. Pozwól mu się gotować około 2 minut po czym dodaj do niego pokrojony ser paneer i gotuj kolejne 2 minuty.
- Na patelni rób wgłębiania i wbijaj w nie jaja. Jaja posól. Razem z jajami smaż jeszcze 6-7 minut, do czasu aż białka się zetną a żółtka pozostaną płynne. Najlepiej nieco zmiejszyć płomień aby nic nie przywarło do dna patelni. W ostatnim etapie przykryj patelnię pokrywką na minutę, dzięki temu białka zetną się od góry całkowicie. Jeśli cały czas będziesz smażył/a pod podrywką to żółtka przestaną być widoczne bo białko je całkowicie pokryje, ale to efekt czysto wizualny.
- Po usmażeniu posyp szakszukę kolendrą lub pietruszką i od razu podawaj.
Smacznego!
2 comments
Gdzie kupie sos pataks balti?
W sklepach typu carrefour, E’Leclerc, Auchan. Czasem też w Biedronce.