Tego kurczaka najbardziej mogę porównać do kotletów devolay, z tym że te są pieczone a nie smażone w głębokim tłuszczu. Cały smak to danie zawdzięcza pysznemu czerwonemu pesto, które naprawdę warto zrobić samodzielnie bo jego smak będzie kilka razy lepszy niż w przypadku tych gotowych sklepowych propozycji. Polecam zatem mój przepis na czerwone pesto.
Polecam Wam także:
– fasolka po bretońsku
– kotlety rybne
– kotlet quinoa
– chrupiący pieczony kurczak
– kurczak pieczony
– pad thai z kurczakiem
– kotlety mielone z kurczaka
– kotlety ziemniaczane
– wege burger z kalafiora
– kotlet schabowy
– schabowy inaczej
– Pałki z kurczaka w panierce
– Najlepszy kurczak pieczony!
– Kurczak z suszonymi pomidorami i szpinakiem
– Pieczony kurczak w panierce z parmezanem
– Kurczak w płatkach kukurydzianych
– Kurczak w sosie orzechowym – kurczak satay
Kurczak z czerwonym pesto
PRZYGOTOWANIE: 60 minut
Ilość porcji: 2-3
SKŁADNIKI:
– 1 duża pierś kurczaka lub 2 mniejsze
– sól i pieprz
– 5-6 łyżek czerwonego pesto
– pół szklanki krojonych pomidorów z puszki
– 1 kulka sera mozzarella
– 1 jajko
– 6-7 łyżek bułki tartej
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 1 łyżka kaparów
– świeże listki bazylii
PRZYGOTOWANIE:
- Rozgrzej piekarnik do 180 st C.
- Pierś z kurczaka pokrój na kilka mniejszych kawałków i rozbij tłuczkiem tak, jak na kotlety. Jeśli kotlety wjdą duże przekrój je na pół.
- Mięso dopraw sola i pieprzem a następnie na środku każdego kawałka połóż czubatą łyżeczkę pesto i niedbale rozsmaruj. Tak przygotowane mięso zwijaj w rulony lekko zawijając także boki do środka.
- W jednej misce rozbełtaj jajko, a w drugiej przygotuj bułkę tartą. Naczynie do zapiekania nasmaruj zaś oliwą.
- Rulony z kurczaka obtocz najpierw w jajku a następnie w bułce tartej. Ułóż je w naczyniu do zapiekania i wstaw do piekarnika na 35-40 minut. W trakcie pieczenia obracaj 2-3 razy kurczaka.
- Z 1-2 łyżek czerwonego pesto i z krojonych pomidorów przygotuj sos. Mozzarellę pokrój w plastry w takiej ilości jak masz roladki.
- Wyjmij roladki z piekarnika. Na każdą nałóż nieco sosu pomidorowego i przykryj serem mozzarella a dodatkowo posyp kaparami. Zapiekaj jeszcze przez 12-15 minut.
- Roladki podawaj z ziemniakami, ryżem lub kaszą. Przed podaniem posyp je świeżymi listkami bazylii.
Smacznego!
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
- Forma do babki kwiat30,00 zł
1 comments
Wygląda smakowicie i rozgrzewająco 🙂 Chyba mam już pomysł na kolejny obiad 🙂