To danie ma wyraźnie orientalny charakter ale jeśli tyko macie składniki jest naprawdę proste w przygotowaniu. A efekt jest lepszy niż bardzo dobry. Możecie zjeść to danie także na zimno, dlatego świetnie nadaje się do pudełka do pracy.
Jeśli lubicie makarony, zapraszam Was do innych moich przepisów:
– zebrane w jednym miejscu najlepsze przepisy na makarony
– pad thai z kurczakiem
– makaron z szynką parmeńską i oliwkami
– makaron z kurczakiem
– makaron z pieczarkami
– penne z szynką parmeńską
– makaron z boczkiem
– makaron ze szpinakiem
– makaron z polędwicą
– makaron z krewetkami
– spaghetti aglio oilo
– spaghetti bolognese
– spaghetti carbonara
– spaghetti z krewetkami
– makaron z pulpecikami
– Pieczony łosoś
ŁOSOŚ TERIYAKI
Przygotowanie: 35 minut
Ilość porcji: 2
Składniki:
– 2 średniej wielkości filety z łososia
– 3-4 łyżki sosu teriyaki (polecam Blue Dragon)
– 100-150 g makaronu ryżowego lub chow mein
– 1 zielona papryka
– 1 czerwona papryka
– 2 cebule dymki ze szczypiorem
– 5 łyżek octu ryżowego
– 2 łyżki oleju sezamowego
– 1 łyżka soku z limonki
– 1 ząbek czosnku
– 1/2 cm imbiru startego
– 2 łyżki miodu
– prażony sezam do podania
Przygotowanie:
- Łososia włóż do naczynia lub plastikowej torebki z zamknięciem i wlej sos teriaki. Obtocz łososia w sosie i odstaw do lodówki na 10-15 minut lub nieco dłużej.
- W tym czasie pokrój paprykę w cienkie podłużne paseczki i przygotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Łososia usmaż z z obu stron, około 4 minuty z każdej strony.
- W tym czasie przygotuj sos z octu ryżowego, oleju sezamowego, soku z limonki, czosnku, imbiru i miodu.
- Makaron wymieszaj z papryką i większością posiekanej dymki, na makaronie połóż łososia i polej wszystko sosem. Całość wykończ resztką dymki i prażonymi ziarnami sezamu.
- Podawaj na ciepło lub zimno. SMACZNEGO!
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
- Forma do babki kwiat30,00 zł
Pyszne dania z ryb:
– kotlety rybne
łosoś w sosie chrzanowym