Ostatnio mój taka znalazł duży baniak kilkunastoletniej nalewki wiśniowej w której były jeszcze wiśnie. Po odlaniu nalewki pijanymi wiśniami obdzielił rodzinę i pudełko trafiło do mnie. Te wiśnie mają moc, same jedzone są naprawdę mocne, dlatego postanowiłam wykorzystać je do mojego ciasta i to był strzał w dziesiątkę. Ale ten sernik możesz zrobić z tradycyjnymi wydrylowanymi wiśniami lub zastąpić je takimi owocami jak maliny. Zapraszam na przepis 🙂
Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki kulinarne. Zajrzyj do zakładki sklep i znajdź coś dla siebie!
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
- Forma do babki kwiat30,00 zł
A jeśli lubicie pyszne klasyczne pyszne ciasta, zapraszam Was do moich ulubione przepisy:
sernik tradycyjny
sernik z jagodami
sernik z borówkami
sernik z malinami
sernik z kajmakiem
blok czekoladowy
Pyszny sernik z bezą
Sernik z bezą
Sernik z solonym karmelem
Sernik pomarańczowy
Sernik z rodzynkami
Sernik z wiśniami
Sernik piernikowy
sernik z brzoskwiniami
Sernik dyniowy
Sernik z porzeczkami
Sernik malinowy
sypana szarlotka
SERNIK z wiśniami
Przygotowanie: 1 h + chłodzenie
Składniki spód i kruszonka:
– 250 g mąki pszennej
– 110 g cukru
– 3 łyżki kakao
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 150 g zimnego masła
– 1 jajko rozmiar L
Składniki sernik:
– 1 kg sera białego na sernik
– 150 g cukru
– 1 opakowanie budyniu waniliowego
– 2 jajka rozmiar L
– 30-40 wydrylowanych wiśni (świeże, mrożone lub tak jak u mnie wiśnie z nalewki)
Przygotowanie:
- W jednej misce przygotuj ciasto na spód i kruszonkę. Za pomocą dłoni lub miksera połącz ze sobą mąkę, kakao, zimne masło, cukier i proszek do pieczenia. Po wstępnym wymieszaniu dodaj jako i jeszcze raz wymieszaj.
- Ciasto podziel w proporcjach 1/3 i 2/3. Większą część wykorzystaj do przygotowania spodu ciasta. Najpierw jednak włóż blaszkę z odpinanym dnem papierem do pieczenia, wypuszczając papier poza foremkę i obcinając jego nadmiar. Ciasto z dodatkiem kakao należy palcami wlepić w spód.
- Do misy dodaj sernik, cukier, proszek budyniu i jajka. Wszystko szybko zmiksuj do połączenia składników. Tak przygotowaną masę serową przełóż do foremki.
- Na masę serową włóż wydrylowane wiśnie, na to pozostałą część ciasta czekoladowego w dużych okruchach.
- Tak przygotowany sernik wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st C na 45 minut. Po upieczeniu wystudź sernik po czym wstaw go do lodówki na min 1 h aby nieco stężał. Podawaj.
SMACZNEGO!
2 comments
Wygląda świetnie! W jakiej formie (o jakiej średnicy) był pieczony sernik ?
fakt nie dopisałam 🙂 26 cm ale jak masz 24 cm to też będzie dobry rozmiar 🙂