Najprostsze najlepsze. Ta tarta może być przez Was zrobiona naprawdę w wielu różnych wersjach. Możecie zamienić budyń na czekoladowy, dodać dowolne owoce, a w innej wersji nawet dodać galaretkę na wierch. Jest tu naprawdę dużo wariacji związanych z tą tartą.
Lubisz ciasta ze świeżymi owocami, wypróbuj także:
– najlepsze ciasto kruche ze śliwkami
– szarlotka na kruchym cieście
– tort czekoladowy z owocami
– tarta z rabarbarem
– biszkopt z truskawkami
– sernik z malinami
– szybki biszkopt z rabarbarem
– sernik z porzeczkami
– sernik z jagodami
– biszkopt z jabłkami
– prosta szarlotka
– sypana szarlotka
– Tarta z rabarbarem
TARTA Z BUDYNIEM I OWOCAMI
PRZYGOTOWANIE: 50 minut + 30-40 minut chłodzenia ciasta
- SKŁADNIKI:
– 190 g mąki pszennej
– 40 g cukru pudru
– szczypta soli
– 100 g zimnego masła
– 1 łyżka śmietany 18%
– 1 żółtko jaja
– 1-2 opakowania budyniu
– mleko (w zależności od ilości budyniu)
– owoce – borówki, truskawki, maliny lub inne dowolne
– piepier do pieczenia i coś do obciążenia tarty – groch lub fasola
Przygotowanie:
- Do miski wsyp mąkę i drobno pokrojone zimne masło, dodaj pozostałe składniki: cukier, sól, śmietanę, żółtko. Rozgnieć rękami aż stworzy się kruszonka a następnie ulep kulę.
- Ciastem wylep formę do tarty, tak aby pokryć spód i zrobić brzegi.
- Za pomocą widelca nakój spód tarty. Na tarcie połóż arkusz papieru do pieczenia. Na papier połóż coś co obciąży tartę. Ja do tego celu używam fasoli jaś, którą wykorzystywać można kilka razy i przechowywać w osobnym słoju.
- Piecz tartę przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st C. Następnie wyjmij ciasto, zdejmij papier i obciążenie i wstaw ponownie na 10-15 minut aż spód się zrumieni.
- W czasie pieczenia tarty przygotuj budyń. Właściwie robi się go według przepisu na opakowaniu, proponuję ci jednak dodać nieco mniej mleka, ja zamiast 500 ml dodaję 400 ml. Budyń musi być gęsty i nieco przestygnąć, dopiero wtedy wyłóż go na upieczony spód i wstaw na 10-15 minut do lodówki. Na masie budyniowej ułóż owoce i jeśli jest taka potrzeba posyp cukrem pudrem. Całość pozostaw w lodówce jeszcze na chwilę aby łatwo pokroić ciasto.
Smacznego!
Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki kulinarne. Zajrzyj do zakładki sklep i znajdź coś dla siebie!
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
- Forma do babki kwiat30,00 zł
Zobacz jeszcze:
– ciasto z truskawkami i rabarbarem
– murzynek
– ciasto cytrynowe
– tarta z mascarponne i owocami
– galaretkowiec
– ciasto salceson z jabłkami
– najlepsze pączki
– bułeczki cynamonowe
– blok czekoladowy
– placek z jabłkami
– tiramisu
– pleśniak
– ciasto czekoladowe z gruszkami
– tarta z budyniem i owocami
– ciasto kruche z rabarbarem
– ciasto tofi bez pieczenia
2 comments
Przepiękna forma do tarty! Czy jabłka również będą pasować? ; )
Tak tarta może być również z jabłkami, choć musisz pamiętać że one ciemnieją po pokrojeniu. Ale można pokryć je cienką warstwą galaretki.