Polędwica z jajkiem sadzonym na toście z zieloną sałatą

Dziś przedstawiam Wam jeden z weekendowych obiadów zrobionych przeze mnie w ostatnich tygodniach.
poledwicazjajkiem1

Przygotowanie: ok 20 minut

Składniki:

– ok 20 dag polędwicy wieprzowej (lub wołowej)
– 2-3 łyżki mąki pszennej
– pieprz i sól
– 2 jajka
– białe pieczywo lub bułeczki
– mix sałat zielonych
– sos winegret

Mięso kroicie na plastry w poprzek, rozbijacie tłuczkiem na cienkie plastry. Uważajcie jednak aby nie zniszczyć kotlecików, mięso jest bowiem bardzo delikatne.
Posypujecie świeżo mielonym pieprzem, obtaczacie w mące i smażycie na oliwie lub oleju. Po usmażeniu mięsa tą samą patelnię wykorzystajcie do usmażenia jajek sadzonych. Ja dodaje jedynie odrobinę masła dla lepszego smaku. Nie zapomnijcie o soli i pieprzu do jajek.
Sposób wykonania tosta na którym położycie mięso i jajko są właściwie dowolne. Ja posłużyłam się gotowymi bułeczkami które należy jedynie podgrzać w piekarniku. Przekroiłam bułeczki na pół a następnie położyłam składniki. Możecie wykorzystać także pieczywo tostowe i zwykły toster, lub jeśli nie posiadacie włożyć ktomki do piekarnika na kilka minut aż się zarumienią.
Jak podajemy? Do zestawu tost_mięso+jajko proponuję zieloną sałatę z prostym sosem winegret lub sosem jogurtowym. Ale zróbcie tak jak lubicie najbardziej.
SMACZNEGO!
poledwicazjajkiem2
OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Danie:
Polędwica z jajkiem sadzonym
Data publikacji:
Wasza ocena:
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Komentarzy

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Moja książka, musisz ją mieć!

Przeczytaj poprzedni wpis:
Krem ze szparagów z dodatkiem cukinii

Kochani dziś prezentuję Wam kolejny przepis na zupę krem. Jestem z tych którzy uważają, że zupę krem można zrobić niemal...

Zamknij