Sernik z porzeczkami

Jeśli jest środek lata i w Waszym ogrodzie lub pobliskim sklepie możecie kupić porzeczki, polecam Wam ten pyszny przepis na sernik. To nie jest mój pierwszy raz kiedy łączę kwaśne porzeczki i słodkie ciasto. Dzięki temu zabiegowi ciasto dla mnie nabiera nowego wymiaru i nie jest bardzo słodkie.

Dzisiejszą propozycję można także zrobić w wersji bezglutenowej. Wystarczy przygotować inny spód który będzie spełniał to kryterium. Do samego sernika bowiem nie dodacie wcale mąki.

A jeśli lubicie pyszne letnie ciasta z owocami, zapraszam Was do moich ulubione przepisy:
sernik z jagodami
biszkopt z truskawkami
sernik z malinami
szynki biszkopt z rabarbarem
najlepsze kruche ciasto ze śliwkami

przepis na sernik z porzeczkami

Przygotowanie: 1 h 20 minut

Składniki:
– 160-180 g kruchych czekoladowych ciastek
– 60 g masła
– 0,5 kg zmielonego twarogu sernikowego
– 170 g cukru
– 1 opakowanie cukru waniliowego
– 2-3 jajka rozmiar L (ilość zależny od tego czy użyjecie gęstego (3) czy rzadszego (2) twarogu)
– 200 g śmietany 30%
– 80 g kaszy manny błyskawicznej
– 250 g porzeczek czerwonych obranych z szypułek

Przygotowanie:

  1. Ciastka wrzućcie do miksera, dodajcie do nich rozpuszczone masło. Zetrzyjcie aby uzyskać konsystencję mokrego piasku.
  2. Foremkę tortową z odpinanym dnem (21-23 cm) wyłóżcie na dnie papierem do pieczenia. Na papier wysypcie pokruszone ciastka i za pomocą dłoni ugniećcie równe dno sernika. Wstawcie do lodówki na min 15 minut.
  3. Do miksera dodajcie resztę składników (bez porzeczek) czyli: ser, cukier, cukier waniliowy, jaja w całości, śmietanę, kaszę manną. Całość miksujcie na małych obrotach ale tylko do momentu połączenia, nie róbcie tego zbyt długo aby nie ubić całości.
  4. Tak przygotowaną masę można wylać do formy. Wylejcie około 80%, zostawiając nieco w misce. Teraz na sernik delikatnie wysypcie porzeczki i polejcie resztką ciasta sernikowego.
  5. Wstawcie sernik do piekarnika nagrzanego do 180 st C na 60 minut. Z sernika może wylecieć odrobina płynu, dlatego najlepiej postawić go na blaszce.
  6. Po upieczeniu wyjąć sernik i ostudzić zanim zdejmiecie obręcz. Najlepiej wstawić go jeszcze na min 2h do lodówki, aby był schłodzony w momencie krojenia. Ciasto możecie przybrać świeżymi owocami.

SMACZNEGO!

 

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Danie:
Sernik z porzeczkami
Autor:
Data publikacji:
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Całkowity czas:
Wasza ocena:
51star1star1star1star1star Based on 8 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Moja książka, musisz ją mieć!

Przeczytaj poprzedni wpis:
Makaron z serem – amerykański mac & cheese

Jeśli byliście kiedyś w USA to wiecie, że ten makaron to najpopularniejszy gotowiec na półkach superkarketu. Taki co to się...

Zamknij