Karpia tradycyjnie zjadamy podczas Wigilii, w pozostałej części roku dość sporadycznie gości on na naszych stołach. A szkoda, bo zupa z karpa to jedna z najlepszych rybnych jakie zdarzyło mi się robić. Dziś jednak klasyk, karp smażony idealny na wigilijny stół. Kilka podpowiedzi i trików jak sprawić aby ryba była pyszna.
Polecam Ci także inne przepisy na wigilijny stół:
– ryba po grecku
– śledź w śmietanie z jabłkiem
– śledzie po kaszubsku
– śledzie w czosnku i majeranku
– śledzie w oleju
– tatar ze śledzia
– wigilijna kapusta
– kompot z suszu
– uszka wigilijne
– zakwas do barszczu
– barszcz wigilijny
– pierniczki
– szybki piernik
–kruche świąteczne ciasteczka
– zestawienie 12 potraw na Wigilię wraz z kalendarzem przygotowań
Przygotowanie: 40 minut
Składniki:
– 800 g filetów lub dzwonka z karpa
– ew pół litra mleka
– sól, pieprz
– sok z połowy cytryny
– kilka łyżek mąki
– 1-2 jaja
– kilka łyżek bułki tartej
– olej do smażenia
Przygotowanie:
- Rybę pokrój na mniejsze kawałki, musi być oczyszczona z łusek i wszystkich nieczystości.
- Nawet jak kupisz filety to będzie w nich trochę ości. Na wyjmuję je za pomocą pęsety a namierzam je dotykając rybę z każdej strony i delikatnie naciskając. Wyjmij tyle ości ile Ci się uda.
- Jeśli nie wiesz z jakiej hodowli pochodzi karp i masz obawy że będzie „mulisty”, możesz na 20-30 minut włożyć ją do mleka.
- Osusz rybę a następnie pokrop ją sokiem z cytryny i dopraw solą oraz pieprzem. Zostaw na 10 minut.
- w miseczkach przygotuj mąkę, rozbełtane jajo oraz bułkę tartą. Tak jak robisz z kotletami najpierw obtocz rybę w mące, dalej w jajku a na końcu z bułce tartej.
- Na patelni rozgrzej olej, musi pokryć całe dno, ryba potrzebuje sporej ilości tłuszczu. Smaż rybę do zrumienienia z każdej strony. Następnie wyłóż ją na ręcznik papierowy aby ten wchłoną nadmiar oleju. Podawaj.
SMACZNEGO!