Kurczak balsamico – mam dziś dla Was fantastyczny ale oczywiście prosty przepis. Jest dużo bardziej aromatyczny niż tradycyjny smażony kurczak, czy nawet kurczak w wersji pieczonej tradycyjnie lub na rożnie. Jeśli zatem lubicie kurczaka w kanałkach musicie zrobić ten przepis w domu. Koniecznie po przygotowaniu pochwalcie się wynikami, zawsze mi jest miło jak wysyłacie zdjęcia mailowo, na Facebooku lub wstawiacie je na Instagram z oznaczeniem mojego Instagramowego profilu nietylkopasta.pl.
Polecam Wam także kilka moich przepisów:
– kurczak pieczony na butelce piwa
– pikantne skrzydełka z kurczaka
– kurczak z kwiatami cukinii
– tażin z kurczaka z cytrynami
– szaszłyki z kurczaka z suszonymi pomidorami
– przepis na kurczaka z kfc
– Pałki z kurczaka w panierce
– Najlepszy kurczak pieczony!
– Kurczak z suszonymi pomidorami i szpinakiem
– Pieczony kurczak w panierce z parmezanem
– Kurczak w płatkach kukurydzianych
– Szwedzkie klopsiki jak z Ikei
Przygotowanie: ok 40 minut
Składniki:
– 6-8 kawałków kurczaka (waszych ulubionych albo cały kurczak podzielony na cząstki)
– rozmaryn (2 gałązki świeżego lub 1,5 płaskiej łyżeczki suszonego)
– szklanka dobrego czerwonego wytrawnego lub półwytrawnego wina
– 1/4 szklanki octu balsamiczego
– oliwa do smażenia
– 2-3 ząbki czosnku – nieobrane
– sól i pieprz
Przygotowanie:
Kurczaka myjemy i suszymy. Solimy i pieprzymy. Rozgrzewamy na głębokiej patelni lub w woku oliwę, wrzucamy kurczaka i czosnek. Smażymy z obu stron, aż kawałki będą rumiane.
Do podsmażonego kurczaka wlewamy szklankę wina, ocet balsamiczny i dodajemy rozmaryn. Dusimy bez przykrycia ok 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy kurczaka, podwyższamy temperaturę smażenia i redukujemy sos. Jeśli trzeba doprawiamy solą, pieprzem. Kurczaka balsamico można podać na wiele sposobów. Ja proponuję z pieczonymi ziemniakami i z mixem sałat z sosem winegret. Życzę smacznego 🙂
Polecam Wam także pyszne przepisy na:
– kotlet schabowy
– schabowy inaczej
– pulpety w sosie pomidorowym
– zupa ogórkowa
– zupa pieczarkowa
– zapiekanki z pieczarkami
Polecam Ci też przepisy:
– domowe sushi
– szakszuka
– falafel
– tatar
– pomysł na kolację
– chlebek bananowy
– makaron z kurkami
– makaron ze szparagami
– kotlety z kalafiora
– pad thai
– ryż do sushi
– muffinki z borówkami
2 comments
Brzmi bardzo zachęcająco. ale… co z tym nieobranym czosnkiem?
Wyszło świetne, soczyste i wyraziste w smaku! Jedno z lepszych wykonań kurczaka w sosie balsamicznym jakie jadłem, dziewczynie też smakowało 😉