Przygotowanie: ok 10 minut + 24h marynowania
Składniki:
– 0,5 kg świeżego łososia ze skórą
– 1 łyżka soli gruboziarnistej
– pół kieliszka whisky
– 1 łyżka cukru kokosowego
PRZYGOTOWANIE:
Sól, cukier i whisky mieszacie. Łososia należy umyć i przekroić na pół. Obie części nasmarujcie od środka przygotowaną mieszaniną, połączcie oba płaty łososia kładąc jeden na drugim, tak aby skóra była na zewnątrz. Zapakujcie rybę w folię spożywczą obwijając dość ciasno, a następnie połóżcie w naczyniu w lekkim skosie i wyższych rantach, tak aby przez mały otwór zrobiony w folii mógł wypływać sos.
Łososia obciążcie np talerzykiem i wstawcie na 24h do lodówki. Łososia krójcie cienko tak jak robilibyście to z wędzoną rybą.
Zapraszam Was także do innych przepisów na Boże Narodzenie:
– zakwas na barszcz
– barszcz wigilijny
– śledzie w czosnku i majeranku
– śledzie w kiszonych cytrynach
– ciasteczka migdałowe
– przepis na pierniczki
– śledź marynowany w occie
– śledź z konfiturą z cebuli
– domowa przyprawa do piernika
– tatar ze śledzia
– śledzie w wiśniówce
– śledź pikantny z chilli
– śledzie w oleju
– kruche ciasteczka
– jajka faszerowane w 3 kolorach
– babka majonezowa
– babka piaskowa
– jajka faszerowane paluszkami krabowymi
– jajka faszerowane mango
– śledź w czosnku i majeranku
– łosoś marynowany w koprze i wódce
– rolady z szynką i sałatką jarzynową
– sałatka jarzynowa
– jajka z awokado
– jaja z suszonymi pomidorami
– mazurek kajmakowy
– przepis na pasztet
– jajka faszerowane