Przyprawione frytki z batatów, prze genialny i prosty sos, ulubione dodatki. To jest przepis na najbardziej udaną kolację na ciepło.
Zachęcam Was do odwiedzenia podobnych przepisów gdzie królują pieczone warzywa:
– w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację
– falafel
– kurczak z batatami
– carpaccio z buraka
– sałatka z żółtym burakiem
– pieczone faszerowane bataty
– sałatka gyros
– sałatka z kolorowych buraczków
– frytki z batatów
– chipsy z batatów
– pikantne frytki z batatów
– zbiór przepisów FIT i odpowiedź na pytanie co jeść na diecie
– sałatka z batatem i jakiem na miękko
Bataty z sosem z awokado
Przygotowanie: 40 minut
Składniki:
– 1 średniej wielkości batat
– 1 łyżka oleju
– 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
– 1 łyżeczka pieprzu cayenne
– 1 łyżeczka papryki wędzonej
– garść rukoli
– 1 awokado
– 50 ml oliwy z oliwek
– garść świeżej kolendry
– sok z połowy limonki
– 1 mały ząbek czosnku
– sól
– do podania kapusta czerwona (z dodatkiem odrobiny octu i cukru)
– po podania – ogórek lub cukinia
Przygotowanie:
- Bataty obierz i pokrój w słupki o podobnej wielkości. Zalej je zimną wodą i odcedź po 3-4 minutach, a następnie osusz ręcznikiem papierowym. Dodaj do batatów łyżkę oleju i dokładnie je wymieszaj.
- Wymieszaj przyprawy – paprykę wędzoną, pieprz cayenne oraz mąkę ziemniaczaną. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia połóż bataty i posyp je mieszanką, wykorzystując małe sitko.
- Piecz przez 20-25 minut (temperatura 190-200 st C). Frytki powinny się lekko przyrumienić i stać się chrupiące. Po wyjęciu z piekarnika posól je.
- SOS: do blendera dodaj awokado, oliwę, kolendrę i czosnek. Blenduj.
- na talerzu połóż frytki i dodatki. Podawaj z pysznym zielonym sosem.
SMACZNEGO!
2 comments
Wygląda naprawde smakowicie, świetna przekąska i na pewno spróbuję w najbliższym czasie wieczorkiem do filmu to zrobić. Bataty są naprawdę dobre , jestem ciekaw jak smakuje ten sos.
Bataty są dla mnie znacznie lepsze od zwykłych frytek, mają taki niepowtarzalny słodki smak, sos też zapowiada się bardzo dobrze, już wiem co w najblizszym czasise na przystawkę sobie zrobię 🙂