Po upieczeniu tego ciasta zjadłam od razu 4 porcje, póki było ciepłe. Tak wiem nie powinno się jeść ciepłego ciasta, ale świadczy to o jego smaku, tym bardziej że nie jestem łasuchem 🙂 Jestem zatem pewna że ten przepis sprawdzi się równie dobrze w Waszych domach.
Lubisz ciasta ze świeżymi owocami, wypróbuj także:
– ciasto kruche z rabarbarem
– ciasto czekoladowe z gruszkami
– tort czekoladowy z owocami
– najlepsze ciasto kruche ze śliwkami
– szarlotka na kruchym cieście
– biszkopt z truskawkami
– sernik z malinami
– szybki biszkopt z rabarbarem
– sernik z porzeczkami
– sernik z jagodami
– biszkopt z jabłkami
– prosta szarlotka
CIASTO drożdżowe ze śliwkami i kruszonką
PRZYGOTOWANIE: 3 h
SKŁADNIKI CIASTO DROŻDŻOWE:
– 480 g mąki pszennej
– 2 opakowania (14-16 g) suchych drożdży (lub dwukrotnie więcej świeżych)
– 250 ml ciepłego mleka
– 100 g cukru
– 1 cukier z prawdziwą wanilią
– szczypta soli
– 80 g roztopionego masła
– 1 jajko i 2 żółtka
– 1 kg śliwek węgierek
SKŁADNIKI KRUSZONKA:
– 180 g mąki pszennej
– 100 g cukru
– 16 g cukru wanilinowego
– 125 g roztopionego masła
– 1/4 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
- Masło roztop i pozostaw do wystygnięcia.
- Do miski dodaj mąkę, drożdże, mleko, jaja, cukier i na koniec roztopione i przestudzone masło. Wszystko wyrób na sprężyste i lekko klejące ciasto, pozostaw w misce, przykryj ściereczką i odstaw na 1,5 h.
- W tym czasie przygotuj kruszonkę. Połącz wszystkie składniki tworząc grudkowate ciasto.
- Dużą prostokątną blachę (ok 25 x 35 cm lub zbliżoną) wyłóż papierem do pieczenia. Na papier wyłóż wyrośnięte ciasto drożdżowe, na cieście połóż śliwki rozciętą częścią ku górze, a następnie posyp całość kruszonką.
- Tak przygotowanie ciasto ponownie przykryj ściereczką i odstaw na 30-40 minut w zależności od temperatury pomieszczenia.
- Piecz ciasto w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st C przez 40 minut.
Smacznego!
Polecam też:
– knedle ze śliwkami
– drożdżówki z serem
– drożdżówki z serem i rabarbarem
– brioszki
– ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką
– drożdżowe ze śliwkami i kruszonką
– racuchy drożdżowe
– drożdżówki z truskawkami
– drożdżowe topielec
– mini pączki serowe
– blok czekoladowy
– Drożdżowy wieniec pizzowy
– Drożdżówki z truskawkami i rabarbarem
– Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką
– Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką
sypana szarlotka
- Forma do babki kwiat30,00 zł
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
4 comments
Witam 🙂
Czy można dodać prażone jabłka zamiast śliwek?
Oczywiście 🙂
Bardzo polecam ten przepis. Nawet że zmianą na jabłka prażone 😀
Jest delikatne, puszyste. Idealne ♥️
Bardzo dziękuję za miły komentarz 🙂 Też uwielbiam ten przepis!