Ten przepis na ciasto kruche robię już od dłuższego czasu i zawsze się udaje. Oczywiście zamiast rabarbaru możecie użyć dowolnie innych owoców, ciasto robiłam już z jabłkami, ze śliwkami, ale będzie pyszne także z truskawkami lub owocami jagodowymi. Poleca Ci także przepis na biszkopt z rabarbarem.
Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki kulinarne. Zajrzyj do zakładki sklep i znajdź coś dla siebie!
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
- Forma do babki kwiat30,00 zł
Lubisz ciasta ze świeżymi owocami, wypróbuj także:
– najlepsze ciasto kruche ze śliwkami
– ciasto czekoladowe z gruszkami
– szarlotka na kruchym cieście
– tort czekoladowy z owocami
– biszkopt z truskawkami
– sernik z malinami
– szybki biszkopt z rabarbarem
– sernik z porzeczkami
– sernik z jagodami
– biszkopt z jabłkami
– prosta szarlotka
sypana szarlotka
CIASTO KRUCHE Z RABARBAREM
PRZYGOTOWANIE: 50 minut + 30-40 minut chłodzenia ciasta
SKŁADNIKI:
– 300 g mąki pszennej
– 100 g mąki ziemniaczanej
– 100 g cukru białego + dodatkowe 4 łyżki
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 250 g masła
– 1 jajko
– 4 laski rabarbaru
– 2-3 łyżeczki cukru pudru do posypania
Przygotowanie:
- Do miski wsyp obie mąki, cukier (100 g), proszek do pieczenia, jajko w całości i masło pokrojone na mniejsze kawałki. Masło powinno być zimne, nie wyjmuj go wcześniej z lodówki. Całość rozetrzyj rękami, połącz, do czasu kiedy z ciasta powstanie duża jednolita kula. Ciasto podziel na dwie części, mniej więcej w proporcji 3/4 i 1/4. Kule ciasta zawiń w folię aluminiową i wstaw do lodówki na czas dalszych przygotowań.
- Piekarnik nastaw na na 180 st C.
- Rabarbar umyj, odkrój końcówki i pokrój na 1-2 cm kawałki. Zasyp 4 łyżkami cukru i zostaw na chwilę.
- W tym czasie wyłóż blachę papierem do pieczenia (blacha ok 23 x 35 cm). Z lodówki wyjmij większy kawałek ciasta i wylep nim spód ciasta. Na spód połóż rabarbar z cukrem. Wyjmij z lodówki pozostałe ciasto i rozpłaszczone małe skrawki ciasta dodaj na górę na rabarbar.
- Wstaw ciasto do piekarnika na 40 minut.
- Po upieczeniu wystudź ciasto i posyp cukrem pudrem.
Smacznego!
Zobacz jeszcze:
– ciasto z truskawkami i rabarbarem
– murzynek
– ciasto cytrynowe
– tarta z mascarponne i owocami
– galaretkowiec
– ciasto salceson z jabłkami
– najlepsze pączki
– bułeczki cynamonowe
– blok czekoladowy
– placek z jabłkami
– tiramisu
– pleśniak
– ciasto czekoladowe z gruszkami
– tarta z budyniem i owocami
– ciasto kruche z rabarbarem
– ciasto tofi bez pieczenia
4 comments
Zrobiłam i wyszło rewelacyjne, wszyscy byli zachwyceni 🙂
Wczoraj upiekłam i jestem pod wrażeniem. Różne placki z rabarbarem robiłam w swoim życiu ale ten przepis jest świetny. Dziękuję. POLECAM!!!
Jak to dobrze ze tutaj trafiłam, Twój przepis sprawił ze znalazłam wreszcie to czego szukałam super kruche ciasto, nie za słodkie i kwaśny rabarbar, jakie to jest dobre…… od 0do 10 daję 100 od dzisiaj innego nie spróbuję …..przyrzekam i zapisuję do ulubionych . Będę dalej testować Twoje przepisy bo szukałam właśnie takiego smaku.
Dziękuję, to właśnie moje ulubione smaki i ciasta. Zapraszam do innych przepisów 🙂