Wiem, że jest wielu zwolenników ciast bez pieczenia, dlatego przygotowałam dla Was pierwszy na blogu przepis tego typu. Jest dość prosty w przygotowaniu, wymaga jedynie chwili cierpliwości i chwili w lodówce. A efekt – słodki i pyszny.
A jeśli lubicie pyszne klasyczne pyszne ciasta, zapraszam Was do moich ulubione przepisy:
– ciasto zebra
– sernik tradycyjny
– sernik z jagodami
– biszkopt z truskawkami
– sernik z malinami
– tort czekoladowy z owocami
– Ciasto 3 BIT
– szybki biszkopt z rabarbarem
– najlepsze kruche ciasto ze śliwkami
– prosta szarlotka
– sernik z kajmakiem
CIASTO TOFFI BEZ PIECZENIA
Przygotowanie: 1 h
Składniki:
– 350-400 g herbatników maślanych
– 3,5 szklanki mleka
– pół szklanki cukru + 1 łyżka
– 2 budynie waniliowe
– 2 galaretki cytrynowe
– 250 g masła
– 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego lub gotowa masa kajmakowa
– 400 g śmietany 36%
– 1 cukier waniliowy
– 1,5 łyżki żelatyny
wiórki kokosowe do posypania
Przygotowanie:
- Jeśli samodzielnie robisz kajmak wstaw puszkę mleka do garnka z wodą i gotuj min 2,5 h, a następnie wystudź. Możesz ugotować kajmak dnia poprzedniego lub w ostateczności kupić gotowy.
- Formę wielkości 20 x 30 cm lub zbliżonej wyłóż papierem do pieczenia. Na dnie ułóż 1 warstwę herbatników, tak aby tworzyły jednolity spód.
- W połowie szklanki mleka rozpuść 2 budynie waniliowe. Pozostałe 3 szklanki mleka zagotuj w garnku dodając do mleka 1 łyżkę cukru. Kiedy mleko zacznie się gotować dodaj budynie rozpuszczone w mleku i jeszcze chwilę gotuj aż całość zgęstnieje.
- Do gorącego budyniu dodaj 2 opakowania galaretki i dokładnie wymieszaj aż połączy się z budyniem. Odstaw aż całość przestygnie, wtedy dodaj masło pokrojone w kostkę i zmiksuj na jednolitą masę. Tak przygotowaną masę przełóż na herbatniki, wygładź całość, połóż kolejną warstwę herbatników na górę i wstaw na ok 10 min do lodówki.
- Po wyjęciu z lodówki na herbatniki włóż kajmak, tworząc jednolitą warstwę, na kajmak połóż kolejną warstwę herbatników.
- W 100 ml wrzątku rozpuść 1,5 łyżki żelatyny i odstaw do całkowitego wystygnięcia. Kiedy żelatyna będzie już chłodna zmiksuj śmietanę, pół szklanki cukru i cukier waniliowy. Jak śmietana będzie już sztywna i jednolita, dodaj wystudzoną żelatynę szybko zmiksuj łącząc składniki.
- Tak przygotowaną śmietanę wstaw na dosłownie 5-7 minut do lodówki. Masa nieco stężeje i wtedy możesz włożyć ja na ciasto. Masę wygładź i posyp wiórkami kokosowymi.
- Ciasto wstaw do lodówki na min 1 h zanim pokroisz i podasz je domownikom i gościom 🙂
SMACZNEGO!
- Forma do babki kwiat30,00 zł
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
Zobacz jeszcze:
– ciasto z truskawkami i rabarbarem
– murzynek
– ciasto cytrynowe
– tarta z mascarponne i owocami
– galaretkowiec
– ciasto salceson z jabłkami
– najlepsze pączki
– bułeczki cynamonowe
– blok czekoladowy
– placek z jabłkami
– tiramisu
– pleśniak
– ciasto czekoladowe z gruszkami
– tarta z budyniem i owocami
– ciasto kruche z rabarbarem
– ciasto tofi bez pieczenia
4 comments
Idealnie pasuje w towarzystwie porannej kawy 😉
Właśnie jutro zamierzam robić…tylko zastanawiają mnie te galaretki czy będzie wyczuwalny smak cytryny😱🙈🙉
Nie będą wyczuwalne, możesz być spokojna 🙂
Zrobione, ale niestety jednak te galaretki fatalnie zepsuły smak…..ale już niedługo drugie podejście. I tak ślicznie dziękuje😊