Kotlet de volaille kojarzy mi się głównie z stołówkowymi restauracjami oraz tradycyjnymi weselami. Danie które raczej rzadko robię sama, ale doceniam osoby które musza przygotować 100 kotletów na wesele. Bez wprawy jego przygotowanie nie należy do najłatwiejszych. Należy bardzo uważać aby mięso nie zostało przedziurawione, oraz tak zawinąć kotlet aby pozostał cały po usmażeniu. W tym pomoże Wam niewątpliwie zamrażarka – wystarczy przygotować kotlet nieco wczesnej i delikatnie go zmrozić.
Jeśli szukacie innych ciekawych przepisów na obiad polecam Wam kilka moich ulubionych z mięsem:
– polędwiczki z szynką parmeńską
– królik z winie
– chrupiący pieczony kurczak
– kurczak pieczony
– żeberka barbecue
– kotlet schabowy
– pulled pork
– gulasz z wołowiny w piwie
– kurczak na butelce piwa
– gicz cielęca w warzywach
– kotlety ziemniaczane
– placek po węgiersku
– młoda kapusta
– Pałki z kurczaka w panierce
– Najlepszy kurczak pieczony!
– Kurczak z suszonymi pomidorami i szpinakiem
– Pieczony kurczak w panierce z parmezanem
– Kurczak w płatkach kukurydzianych
Szwedzkie klopsiki jak z Ikei
Przygotowanie: 1 h 30 minut
Ilość porcji: 2
Składniki:
– 2 filety z piersi kurczaka
– 50 g zimnego masła
– 1 jajko
– łyżka siekanej natki pietruszki i szczypiorku
– sól i pieprz
– olej do smażenia
– mąka i bułka tarta do obtoczenia
Przygotowanie:
- Z piersi usuńcie ewentualne błonki i kostki, połóżcie na kawałku folii spożywczej, przykryjcie drugim kawałkiem i rozbijcie pierś tłuczkiem do mięsa, uważając jednak aby nie przedziurawiła się, to ważne.
- Maso powinno być schłodzone. Przekrójcie je tak aby stworzyć dwa podłużne słupki.
- Kurczaka doprawcie solą, pieprzem, posiekanymi ziołami i połóżcie na środku kawałek masła. Zawijajcie podobnie jak krokieta – najpierw zawińcie górę i dół, a następnie zrolujcie kotlet. Mięso połóżcie na folii spożywczej, zawińcie ją w rulon tworząc tzw cukierek. Tak przygotowane kotlety włóżcie na 25-30 minut o zamrażarki aby mięso zrobiło się bardziej sztywne.
- Przygotujcie 3 talerze głębokie aby móc obtoczyć kotlety. Do pierwszego nałóżcie mąkę, do drugiego rozbełtane jajko, do trzeciego bułkę tartą. Kotlety po wyjęciu jeszcze doprawcie odrobiną soli i pieprzu. Obtoczcie w mące, jajku i bułce tartej. Smażcie na rozgrzanym oleju często obracając, tak aby zrobiły się rumiane z każdej strony.
SMACZNEGO!
Polecam Wam także pyszne przepisy na:
– kotlet schabowy
– schabowy inaczej
– pulpety w sosie pomidorowym
– zupa ogórkowa
– zupa pieczarkowa
– zapiekanki z pieczarkami
– gratin ziemniaczane