To już drugi raz kiedy pokazuję Wam na blogu tą pyszną zupę. Zrobiła ją ostatnio Justyna GithagoArt i powiedziała mi tak „Ania zupa wyszła pyszna ale te zdjęcia to masz fatalne”. No i miała rację bo zdjęcia zrobione w 2012 roku były bardziej niż złe. Dlatego nowe zdjęcia starej przepysznej i baaardzo pysznej zupy już przed Wami 🙂
- Forma do babki kwiat30,00 zł
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
Lubicie zupy kremy? Koniecznie zajrzyjcie do takich przepisów jak:
– najlepsze przepisy na zupy kremy
– orientalna pomidorowa
– zupa o smaku lasagne
– Krem z pieczonego czosnku
– krem z groszku z mlekiem kokosowym
– krem z ziemniaków z ciemnym piwem
– krem z kalafiora z posypką z bułki tartej
– zupa krem z brokuła
– zupa krem z buraczków
– krem z marchewki z pomarańczą i imbirem
– krem z pora z boczkiem
– zupa taco
KREM Z PORA Z JABŁKIEM
PRZYGOTOWANIE: 20 minut
ILOŚĆ PORCJI: 4-5
SKŁADNIKI:
– 2 średnie pory
– 1 kwaśne jabłko
– 400-600 ml bulionu warzywnego lub drobiowego (w zależności od wielkości porów, możesz dodać nieco mniej i uzupełnić 100 ml białego wytrawnego wina)
– sól, pieprz
– 2 łyżki masła
– do podania: chrupiąca bagietka, grzanki lub małe grzaneczki do wrzucenie do zupy
Przygotowanie:
- Pora umyj, odetnij ciemno zieloną część i końcówkę z drugiej strony. Pokrój pora w plasterki. Pokrojone plasterki opłukaj pod bieżącą wodą w duszlaku, często w środku mogą być jeszcze złogi piasku.
- W garnku rozpuść masło i wrzuć pokrojonego pora. Duś pora do miękkości przez 10-12 minut. W tym momencie możesz wyjąć trochę pora i zostawić na później do ozdoby zupy.
- Do pora dodaj gorący bulion lub mieszankę bulionu i białego wina a następnie obrane i pokrojone na małe kawałki jabłko. Gotuj jeszcze 6-8 minut i zblenduj zupę na jednolity i gęsty krem. Dopraw zupę solą, pieprzem.
- Podawaj z świeżą chrupiącą bagietką lub grzankami z dodatkiem świeżych ziół takich jak bazylia, natka pietruszki, kolendra.
Smacznego!
Polecę Ci kilka moich ulubionych przepisów:
– śledzie w oleju
– boeuf strogonow
– pasta z awokado
– frytki z batatów
– placek po węgiersku
– pierogi z kaszą gryczaną
– zupa krem z pomidorów
– marynata do karkówki
– pizza z patelni
– puree ziemniaczane
– kolacja – moje ulubione przepisy
- Forma do babki kwiat30,00 zł
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
4 comments
Nie dość, że proste to pyszne danie:)
Wyglada przepysznie
już się głodna zrobiłam 🙂
uwielbiam zupy