Hummus

Hummus to pyszna pasta z ciecierzycy którą zrobicie w 10 min. Doskonale nadaje się do chleba, można ją także jeść z pieczywem typu pita lub paluchami chlebowymi. Moja wersja jest nieco podrasowana przeze mnie. Nie każdy bowiem hummus lubi, a jeśli dodacie do niego czosnek i sok z limonki, gwarantuję że każdy zmieni zdanie. To najlepsza wersja!

Polecam Wam też inne pasty na moim blogu:
przepis na guacamole
pasta z awokado i jajka
hummus
hummus z suszonymi pomidorami
pasta z wędzonego kurczaka
pasztet do smarowania
masło ziołowe
masło czosnkowe
hummus z soczewicą

Składniki:
– 1 puszka ciecierzycy
– 3 czubate łyżki sezamu
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– pół limonki
– 3 ząbki czosnku

Przygotowanie:

Sezam wrzućcie na suchą patelnię i na średnim ogniu podprażcie, aż zacznie pachnieć. Sezam, ciecierzycę (wraz z 2 łyżkami zalewy), sok z połowy limonki, łyżkę oliwy z oliwek i czosnek wrzućcie do blendera i zmiksujcie na jednolitą masę. Przełóżcie do miseczki dodajcie pieprz i polejcie łyżka oliwy.
SMACZNEGO!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Zajrzyj też do:

pasta z soczewicy
pasta z kurczaka
pasta z wędzonych szprotek
pasta z łososia wędzonego
pasta z suszonymi pomidorami
pasta z makreli
pasta z zielonych oliwek
pasta jajeczna
pasta z papryką marynowaną
pasta z paluszków krabowych
pasta łososiowa z gruszką

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Danie:
Hummus
Autor:
Data publikacji:
Całkowity czas:
Wasza ocena:
51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Bądź na bieżąco, obserwuj blog na Facebooku

Przeczytaj poprzedni wpis:
Śledzie w oleju

Tradycyjne potrawy są zawsze dobre - tak uważa większość Polaków. Śledź kojarzony jest głównie z dawnymi czasami, kiedy w sklepach...

Zamknij