Na początku tego roku miałam szereg postanowień związanych z blogiem. Te z 2017 roku nie dość że w większości zrealizowałam, to pozwoliły mi niesamowicie rozwinąć blog i kanały społecznościowe. W 2018 roku nie spoczywam na laurach, tworzę dla Was nowe przepisy, udoskonalam stare, przypominam klasyczne dania i… piekę ciasta. Dokładnie tak, to ciast było na blogu najmniej. Te moje ulubione klasyczne takie jak szarlotka czy sernik już zagościły na blogu. Czas na kolejne, ciasta które najbardziej pamiętam z dzieciństwa. Takie właśnie jak ta zebra.
A jeśli lubicie pyszne klasyczne pyszne ciasta, zapraszam Was do moich ulubione przepisy:
– sernik tradycyjny
– sernik z jagodami
– biszkopt z truskawkami
– sernik z malinami
– szybki biszkopt z rabarbarem
– tort czekoladowy z owocami
– najlepsze kruche ciasto ze śliwkami
– prosta szarlotka
– sernik z kajmakiem
ciasto zebra
Przygotowanie: 1 h 20 minut
Składniki:
– 5 jajek
– 300 g drobnego cukru do wypieków
– 325 g mąki i dodatkowo 2 czubate łyżki
– 2 łyżki gorzkiego kakao
– 1 łyżka proszku do pieczenia
– 250 ml oleju
– 250 ml wody gazowanej
– masło i mąka do nasmarowania blachy
Przygotowanie:
- Jaja powinny być w temperaturze pokojowej.
- Białka oddziel od żółtek. Zacznij ubijać białka w dużej misce, tak aby uzyskać z nich sztywną pianę. Dodawaj partiami cukier nie przerywając ubijania, piana będzie sztywna i lśniąca. Następnie dodaj po jednym żółtku i miksuj.
- Wodę i olej przelej do jednego naczynia.
- Do białek wsyp połowę przesianej mąki i połowę płynów, zmiksuj. Po połączeniu przesiej resztę mąki, dodaj proszek do pieczenia i resztę płynów. Ponownie zmiksuj.
- Ciasto rozdziel na 2 miski, mniej więcej w równych częściach. Do jednej części dodaj 2 łyżki mąki, zmiksuj. Do drugiej 2 łyżki kakao, także zmiksuj.
- Prostokątną blachę o wielkości około 25 x 30 cm lub zbliżonej nasmaruj miękkim masłem i wysyp mąką (możesz także użyć bułki tartej). Na dno blachy wlej mniej więcej 1/3 jasnego ciasta, a następnie dodawaj mniejszymi porcjami ciemne i jasne ciasto, tworząc wzory. Postępuj tak dotąd, aż wykorzystasz całe ciasto z obu porcji.
- Piecz ciasto w piekarniku nagrzanym do 180 st C przez 50-55 minut lub do tzw suchego patyczka. Podawaj po wystudzeniu.
- Ciasto możesz posypać cukrem pudrem lub zrobić polewę czekoladową.
SMACZNEGO!
- Forma do babki kwiat30,00 zł
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
Zobacz jeszcze:
– ciasto z truskawkami i rabarbarem
– murzynek
– ciasto cytrynowe
– tarta z mascarponne i owocami
– galaretkowiec
– ciasto salceson z jabłkami
– najlepsze pączki
– bułeczki cynamonowe
– blok czekoladowy
– placek z jabłkami
– tiramisu
– pleśniak
– ciasto czekoladowe z gruszkami
– tarta z budyniem i owocami
– ciasto kruche z rabarbarem
– ciasto tofi bez pieczenia