Mam dziś dla Was nowy przepis na ciasto, bardzo czekoladowe. Jego zaletą jest bardzo proste przygotowanie i krótkie pieczenie. Zbyt długi czas w piekarniku spowoduje że ciasto będzie nieco suche, a prawdziwe brownie musi być wilgotne!
A jeśli lubicie pyszne klasyczne pyszne ciasta, zapraszam Was do moich ulubione przepisy:
– ciasto zebra
– sernik tradycyjny
– tort czekoladowy z owocami
– sernik z jagodami
– biszkopt z truskawkami
– sernik z malinami
– szybki biszkopt z rabarbarem
– najlepsze kruche ciasto ze śliwkami
– prosta szarlotka
– sernik z kajmakiem
BROWNIE
Przygotowanie: 1 h 20 minut
Składniki:
– 5 jajek
– 170 g mąki pszennej
– 350 g gorzkiej czekolady 70-80%
– 200 g masła
– cukier z prawdziwą wanilią (ok 1-2 łyżek)
– 150 g cukru drobnego
– 150 g cukru trzcinowego
Przygotowanie:
- Zacznij od przygotowania żaroodpornej miski i kąpieli wodnej. Miskę postaw na garnku z gotującą się wodą i włóż do misko czekoladę połamaną na małe kawałki, pokrojone na małe kawałki masło oraz wszystkie cukry. Mieszać do czasu rozpuszczenia i połączenia się składników. Odstaw do ostygnięcia.
- Piekarnik nagrzej do 170 st C bez termoobiegu lub 160 st C z termoobiegiem. Blaszkę do pieczenia o rozmiarach ok 20 x 30 cm lub zbliżonych, wyłóż papierem do pieczenia.
- Do masy czekoladowej dodawaj po jednym jajku i mieszaj najlepiej łyżką lub ręczną trzepaczką. Po dodaniu wszystkich jaj dodawaj porcjami przesianą mąkę i wymieszaj. Tak przygotowane ciasto wlej do formy i wstaw do piekarnika.
- Piecz ciasto przez 20-25 minut, nie dłużej. Ciasto powinno by upieczone z zewnątrz ale lekko surowe w środku. Ciasto przestudź całkowicie po wyjęciu z piekarnika i przechowuj w temperaturze pokojowej.
SMACZNEGO!
- Forma do babki kwiat30,00 zł
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
Zobacz jeszcze:
– ciasto z truskawkami i rabarbarem
– murzynek
– ciasto cytrynowe
– tarta z mascarponne i owocami
– galaretkowiec
– ciasto salceson z jabłkami
– najlepsze pączki
– bułeczki cynamonowe
– blok czekoladowy
– placek z jabłkami
– tiramisu
– pleśniak
– ciasto czekoladowe z gruszkami
– tarta z budyniem i owocami
– ciasto kruche z rabarbarem
– ciasto tofi bez pieczenia