Mój dzisiejszy przepis przygotowywałam z karpiem, choć do przygotowania takiego półmiska możecie użyć także innej ryby. Karp który ugotujesz dość łatwo jest pozbawić ości, oczywiście warto pokroić niewielkie kawałki ryby aby to sobie ułatwić. A przygotowanie karpia w galarecie wcale nie jest takie trudne.
W moim przepisie pokazuję Ci także jak sklarować galaretę. Po co? Aby była przeźroczysta i półmisek wyglądał pięknie. Oczywiście nie jest to obowiązkowe, możesz wtedy galaretę przygotować szybciej.
Polecam Ci także inne przepisy na wigilijny stół:
– karp smażony
– ryba po grecku
– śledź w śmietanie z jabłkiem
– śledzie po kaszubsku
– śledzie w czosnku i majeranku
– śledzie w oleju
– tatar ze śledzia
– wigilijna kapusta
– kompot z suszu
– uszka wigilijne
– zakwas do barszczu
– barszcz wigilijny
– pierniczki
– szybki piernik
–kruche świąteczne ciasteczka
– zestawienie 12 potraw na Wigilię wraz z kalendarzem przygotowań
Przygotowanie: 50 minut
Składniki:
– 800 g – 1 kg filetów z karpia lub nieco więcej karpia w całości
– 1 marchewka
– 1 pietruszka
– 1 cebula
– 1/4 selera
– 3-4 listki laurowe
– kilka ziarenek ziela angielskiego
– 3 łyżki żelatyny
sól i pieprz
– sok z połowy cytryny
– 1 -2 jajka ugotowane na twardo
– natka pietruszki
– 1 białko
– 1 łyżeczka octu z białego wina
Przygotowanie:
- Rybę pokrój na mniejsze kawałki, musi być oczyszczona z łusek i wszystkich nieczystości. Jeśli masz rybę w całości staraj się odciąć filety tak, aby miały jak najmniej ości. Łuski wyrzuć, a resztki z kręgosłupa oraz niewykorzystane części ryby zostaw do bulionu. Rybę dopraw solą, pieprzem i odstaw.
- Do garnka włóż obrane warzywa – marchewkę, pietruszkę, selera, cebulę. Dodaj rybę, zalej 2 litrami wody i zagotuj. Zdejmij szumowiny z wywaru a następnie dodaj liście laurowe, ziele angielskie, po trochę soli i pieprzu. Gotuj około 20 minut.
- Bulion przecedź. Marchewkę odłóż do pokrojenia na półmisek, resztę warzyw możesz wykorzystać do sałatki jarzynowej lub innych dań. Ponownie wstaw bulion na ogień i włóż do garnka rybę. Na malutkim ogniu gotuj rybę 15-20 minut, w zależności od wielkości.
Dodać dzwonka karpia i gotować na minimalnym ogniu przez około 20 minut do miękkości ryby. Wyjmij rybę za pomocą łyżki cedzakowej i połóż na półmisku. Lekko przyciskaj rybę palcami aby wyczuć gdzie zostały jeszcze ości. Możesz je teraz łatwo wyciągnąć palcami. - To czas na doprawienie bulionu solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
- Białko jajka roztrzep za pomocą rózgi aby zrobiła się piana. Postaw bulion na kuchence, dodaj białko i ocet i zagotuj. Teraz przecedź bulion używając gazy.
- Żelatynę namocz w 2-3 łyżkach zimnej wody. Dodaj żelatynę do ciepłego wymiaru i wymieszaj. Odstaw galaretę do stężenia, po wystudzeniu możesz włożyć ją do lodówki.
- W tym czasie ugotuj jajka, obierz je i pokrój w plastry, pokrój ugotowaną marchewkę. Przybierz półmisek warzywami i pietruszką. Zalej rybę tężejącą galaretą i wstaw do lodówki. Przechowuj w lodówce.
SMACZNEGO!