Proste w przygotowaniu a tak bardzo efektowne w wyglądzie. Mam dziś dla Ciebie przepis na pyszne ciasto czekoladowe z gruszkami. Zobacz jak szybko je zrobisz.
Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki kulinarne. Zajrzyj do zakładki sklep i znajdź coś dla siebie!
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
- Forma do babki kwiat30,00 zł
Lubisz ciasta ze świeżymi owocami, wypróbuj także:
– ciasto drożdżowe ze śliwkami
– ciasto kruche z rabarbarem
– najlepsze ciasto kruche ze śliwkami
– szarlotka na kruchym cieście
– biszkopt z truskawkami
– sernik z malinami
– szybki biszkopt z rabarbarem
– sernik z porzeczkami
– sernik z jagodami
– biszkopt z jabłkami
– prosta szarlotka
– tort czekoladowy z owocami
– ciasto zebra
sypana szarlotka
CIASTO CZEKOLADOWE Z GRUSZKAMI
PRZYGOTOWANIE: 1 h 20 minut
Składniki gruszki:
– 5 sporych gruszek średnio twardych lub twardych
– 1 szklanka cukru
– 1 laska cynamonu
– 2 gwiazdki anyżu
– sok z połowy cytryny
Składniki ciasto:
– 150 g gorzkiej czekolady 70-80%
– 50 ml likieru Limoncello
– 120 g masła miękkiego masła
– 120 g cukru
– 4 jajka rozmiar L
– 120 g mąki pszennej
– pół łyżeczki proszku do pieczenia
– cukier puder do posypania
Przygotowanie:
- Gruszki obierz pozostawiając ogonek, jeśli nie stoją pionowo zetnij nieco dół aby dały się ładnie postawić.
- Do sporego garnka wlej 1 l wody, dodaj szklankę cukru, korę cynamonu, anyż i sok z cytryny. Całość zagotuj i do zagotowanego syropu ostrożnie włóż gruszki. Gotuj 10-15 minut w zależności od twardości owoców. Po ugotowaniu delikatnie wyjmij owoce i osusz.
- Masło i jaja powinny mieć temperaturę pokojową.
- Czekoladę połamaną na niewielkie kawałki wrzuć do miski, dodaj limoncello i całość rozpuść w kąpieli wodnej. Powinna powstać jednolita czekoladowa masa.
- Do miski wsyp cukier (najlepiej drobny do wypieków) i masło. Miksuj do uzyskania jednolitej puszystej masy. Dodawaj po jednym jajku cały czas miksując. Kiedy masa będzie już jednolita dodaj przestudzoną czekoladę, przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Krótko zmiksuj.
- Okrągłą blachę tortową z odpinanym dnem wyłóż na spodzie papierem do pieczenia. Wlej do blachy ciasto, a następnie włóż do ciasta gruszki, tak by spód owoców dotknął dna.
- Wstaw ciasto do piernika nagrzanego do 180 st C i piecz 40-45 minut.
- Po wyjęciu wystudź ciasto a następnie posyp cukrem pudrem.
Smacznego!
- Forma do babki kwiat30,00 zł
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
Zobacz jeszcze:
– ciasto z truskawkami i rabarbarem
– murzynek
– ciasto cytrynowe
– tarta z mascarponne i owocami
– galaretkowiec
– ciasto salceson z jabłkami
– najlepsze pączki
– bułeczki cynamonowe
– blok czekoladowy
– placek z jabłkami
– tiramisu
– pleśniak
– ciasto czekoladowe z gruszkami
– tarta z budyniem i owocami
– ciasto kruche z rabarbarem
– ciasto tofi bez pieczenia