Już nie raz pokazywałam Wam mój ulubiony przepis na kruche ciasto na blogu. Robiłam je już chyba z każdym dostępnym owocem, zawsze wychodzi genialnie. Tym razem wybrałam pyszne i słodkie truskawki, ale urozmaiciłam moje ciasto słodką bezą. Całość naprawdę jest prosta w przygotowaniu.
Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki kulinarne. Zajrzyj do zakładki sklep i znajdź coś dla siebie!
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
- Forma do babki kwiat30,00 zł
Lubisz ciasta ze świeżymi owocami, wypróbuj także:
– ciasto kruche z rabarbarem
– najlepsze ciasto kruche ze śliwkami
– tort czekoladowy z owocami
– makaron z truskawkami
– szarlotka na kruchym cieście
– biszkopt z truskawkami
– sernik z malinami
– szybki biszkopt z rabarbarem
– sernik z porzeczkami
– sernik z jagodami
– biszkopt z jabłkami
– prosta szarlotka
sypana szarlotka
CIASTO KRUCHE Z TRUSKAWKAMI I BEZĄ
PRZYGOTOWANIE: 60 minut + 30-40 minut chłodzenia ciasta
SKŁADNIKI:
– 300 g mąki pszennej
– 100 g mąki ziemniaczanej + 3 łyżeczki
– 300 g cukru białego + dodatkowe 4 łyżki
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 250 g masła
– 1 jajko
– 4 białka
– ok 800-900 g truskawek
Przygotowanie:
- Do miski wsyp obie mąki (bez 3 łyżeczek ziemniaczanej), cukier (100 g), proszek do pieczenia, jajko w całości i masło pokrojone na mniejsze kawałki. Masło powinno być zimne, nie wyjmuj go wcześniej z lodówki. Całość rozetrzyj rękami, połącz, do czasu kiedy z ciasta powstanie duża jednolita kula. lachę wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż ciasto tworząc równy spód. Nakuj spód widelcem.
- Zapiekaj spód przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st C.
- W tym czasie przygotuj truskawki obierając zielone części i zrób bezę.
- Białka zmiksuj na sztywno, dodając powoli 200 g cukru. Ubijaj jeszcze ok 5 minut na gęstą i błyszczącą pianę. Na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną (3 łyżeczki) i szybko zmiksuj.
- Wyjmij z piekarnika spód, dodaj truskawki i wyłóż ubite białka na spód. Zapiekaj przez 20 minut w 180 st.
- Ciasto wystudź przed podaniem
Smacznego!
Zobacz jeszcze:
– ciasto z truskawkami i rabarbarem
– murzynek
– ciasto cytrynowe
– tarta z mascarponne i owocami
– galaretkowiec
– ciasto salceson z jabłkami
– najlepsze pączki
– bułeczki cynamonowe
– blok czekoladowy
– placek z jabłkami
– tiramisu
– pleśniak
– ciasto czekoladowe z gruszkami
– tarta z budyniem i owocami
– ciasto kruche z rabarbarem
– ciasto tofi bez pieczenia