Takie okrągłe placki nadziewane owcami z zakrytą ciastem górną częścią kojarzą mi się głównie z USA. Ale to tak naprawdę pyszne ciasto kruche przygotowane w taki ciekawy sposób ? Zapraszam na dzisiejszy przepis 🙂
Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki kulinarne. Zajrzyj do zakładki sklep i znajdź coś dla siebie!
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
- Forma do babki kwiat30,00 zł
Zajrzyj także do innych moich przepisów na ciasta
– ciasto czekoladowe ze śliwkami
– sernik dyniowy
– placek ze śliwkami
– ciasto dyniowe z czekoladą
– tort czekoladowy z owocami
– najprostsza szarlotka
– szarlotka na kruchym cieście
– ciasto czekoladowe z gruszkami
– biszkopt z truskawkami
– sernik z malinami
– szybki biszkopt z rabarbarem
– najlepsze kruche ciasto ze śliwkami
– sernik z porzeczkami
– sernik z jagodami
– biszkopt z jabłkami
– sernik z kajmakiem
– blok czekoladowy
– ciasto zebra
– najlepsze ciasto marchewkowe
– sypana szarlotka
PLACEK Z JABŁKAMI
Przygotowanie: 3,5 h
Składniki:
– 4-6 jabłek
– 2 łyżeczki cynamonu
– 500 g mąki pszennej
– 200 g drobnego cukru
– 200 g zimnego masła
– 2 żółtka + 1 białko do posmarowania ciasta
-2 łyżki śmietany 18%
– 2-3 łyżeczki cukru brązowego lub białego jeśli Twoje jabłka są bardzo kwaśne
– 1-2 łyżki cukru pudru do posypania ciasta
– 1 łyżka masła do wysmarowania blachy
Przygotowanie:
- Mąkę przesiej do dużej miski lub na stolnicę. dodaj do mąki cukier, śmietanę, 2 żółtka oraz zimne masło drobno posiekane nożem. Zagnieć ciasto aby uzyskać jednolitą kulę, podziel ciasto na pół i kule owiń folią spożywczą i wstaw na 2 h do lodówki.
- Nagrzej piekarnik do 160 st C. Blachę okrągłą do tarty wysmaruj dokładnie masłem. Wyjmij jedną część ciasta i rozwałkuj na okrągły placek. Aby było łatwiej możesz to robić na arkuszu papieru do pieczenia. Ciasto delikatnie odwróć i włóż do tarty, a następnie delikatnie ugnieć i uformuj spód i boki ciasta. Jeśli zostaną jakieś elementy dodaj je do drugiej części ciasta do lodówki.
- Ciasto ponakłuwaj widelcem i posmaruj białkiem za pomocą pędzla kuchennego. Wstaw ciasto do piekarnika na 15 minut.
- W tym czasie obierz jabłka. Pokrój je na ćwiartki i wykrój gniazda nasienne. Ćwiartki krój w plasterki.
- Wyjmij ciasto z piekarnika. Układaj plasterki jabłek równomiernie na cieście. Każdą z 2-3 warstw posypuj odrobiną cynamonu. Po ułożeniu wszystkich jabłek posyp je cukrem brązowym jeśli Twoje jabłka są kwaśne.
- Wyjmij drugą część ciasta z lodówki. Ponownie rozwałkuj ciasto na okrągły placek, również tym razem możesz wykorzystać arkusz papieru do pieczenia. Przykryj jabłka ciastem, delikatnie przyciśnij boki i obetnij nadmiar ciasta. Możesz z pozostałego ciasta zrobić ozdobny brzeg lub inne ozdoby. Ciasto posmaruj białkiem i wstaw ponownie do pieczenia. Piecz w temperaturze 160 st C przez 60 minut.
- Po upieczeniu wystudź ciasto i oprósz cukrem pudrem.
SMACZNEGO!
- Forma do babki kwiat30,00 zł
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
Zobacz jeszcze:
– ciasto z truskawkami i rabarbarem
– murzynek
– ciasto cytrynowe
– tarta z mascarponne i owocami
– galaretkowiec
– ciasto salceson z jabłkami
– najlepsze pączki
– bułeczki cynamonowe
– blok czekoladowy
– placek z jabłkami
– tiramisu
– pleśniak
– ciasto czekoladowe z gruszkami
– tarta z budyniem i owocami
– ciasto kruche z rabarbarem
– ciasto tofi bez pieczenia
2 comments
No nie, znowu przed snem tu wszedłem i teraz będzie problem 🙂 Apetyt mocno się zaostrzył
Placki nadziewane OWCAMI to tylko mogą się kojarzyć z Yorkshire 😉