Uwielbiam do sałatek dodawać jajko na miękko, dlaczego? Przede wszystkim prezentuje się znacznie lepiej niż to już ugotowane, ale przede wszystkim płynne żółtko daje dodatkowy sos do sałatki, który polepsza jej smak. To niby taka mała rzecz, a niesamowicie dużo zmienia w naszym daniu. Musicie spróbować 🙂
Zapraszam do wszystkich moich przepisów na sałatki. Polecam Wam także:
– sałatka z pieczonym burakiem i kozim serem
– sałatka gyros
– sałatka cezar z kurczakiem
– sos do sałatki
– pieczone faszerowane bataty
– sałatka z pieczonym kalafiorem
– sałatka z gruszką i gorgonzolą
– sałatka ze szparagami i jakiem
– sałatka kebab
– sałatka brokułowa
– falafel
– kurczak z batatami
– pikantne frytki z batatów
– w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację
Sałatka z batatem i jajkiem na miękko
Ilość porcji: 1-2
Przygotowanie: 40 minut
Składniki:
– pół szklanki kaszy quinoa (komosy ryżowej) – waga przed gotowaniem
– 1 średni batat
-pół czerwonej cebuli
– 2-3 garście ulubionej sałaty
– 1/3 szklanki sera gorgonzola lub innego podobnego
– 2-3 jaja ugotowane na miękko lub półtwardo
– 2 łyżki oliwy z oliwek + 1 łyżka do pieczenia
– 1 łyżka octu balsamiczego
– 1 łyżeczka płynnego miodu
– 1 łyżeczka musztardy dijon
– sól, pieprz
– 1 gałązka świeżego rozmarynu
Przygotowanie:
- Kaszę quinoa ugotuj według przepisu na opakowaniu.
- Batata pokrój w niedużą kostkę, cebulę pokrój w półplasterki. Piekarnik rozgrzej do 200 st C. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub w żaroodpornym naczyniu rozłóż bataty i cebulę, pokrop łyżką oliwy i dodaj lekko posiekaną gałązkę rozmarynu. Piecz przez 20-25 minut aż bataty będą miękkie.
- Na talerzach rozłóż sałaty, kaszę quinoa, upieczone bataty z cebulą, ser gorgonzola. Ugotowane na miękko jaja obierz i delikatnie przekrój i połóż na sałatce. Z oliwy, octu, musztardy, miodu, odrobiny soli i pieprzu zrób sos. Polej sałatkę sosem i podawaj póki jest ciepła.
SMACZNEGO!