Jeśli znudziły Wam się tradycyjne kotlety mielone, polecam bardziej aromatyczne wersje w postaci szaszłyków. U mnie główny składnik obiadu podany z młodymi ziemniaczkami i mizerią.
Polecam Ci też przepisy:
– domowe sushi
– szakszuka
– falafel
– tatar
– pomysł na kolację
– chlebek bananowy
– makaron z kurkami
– makaron ze szparagami
– kotlety z kalafiora
– pad thai
– ryż do sushi
– muffinki z borówkami
Przygotowanie: ok 30 minut
Składniki:
– ok 30 dag mięsa mielonego (u mnie cielęce)
– 1 ząbek czosnku
– łyżka posiekanej chili z zalewy Krokus
– 1 cm świeżego imbiru (drobno posiekanego)
– łyżka posiekanej natki pietruszki
– pół łyżeczki soli
– łyżeczka pieprzu
– pół łyżeczki tartego anyżu (ewentualnie)
Przygotowanie:
Mięso przygotujcie 20 min wcześniej. Zmieszajcie składniki razem z mięsem, doprawcie. Na ok 20 min wsadźcie do lodówki.
Formujcie kotleciki, nadziejcie je na zmoczone patyczki do szaszłyków i ugniećcie tak aby ładnie przylegały. Żaroodporne naczynie które pomieści szaszłyki posmarujcie oliwą z oliwek lub olejem. Połóżcie w naczyniu szaszłyki i zapiekajcie w piekarniku w temperaturze 200st ok 15 min. Jak mięso się ładnie zrumieni wyjmujcie i przełóżcie na talerze. Możecie podać z ulubionym pikantnym sosem, doskonale pasują także tzacyki.
SMACZNEGO!
Polecam Wam także pyszne przepisy na:
– kotlet schabowy
– schabowy inaczej
– pulpety w sosie pomidorowym
– zupa ogórkowa
– zupa pieczarkowa
– zapiekanki z pieczarkami
– śledzie w oleju
– boeuf strogonow
– pasta z awokado
– frytki z batatów
– placek po węgiersku
– pierogi z kaszą gryczaną
– zupa krem z pomidorów
– marynata do karkówki
– pizza z patelni
– puree ziemniaczane
– kolacja – moje ulubione przepisy
2 comments
Świetny pomysł z szaszłyczkami 🙂 A młode ziemniaczki i mizeria to chyba moje ulubione, letnie połączenie 🙂
ale apetyczne:) pychota!