Kotlet de volaille

Kotlet de volaille kojarzy mi się głównie z stołówkowymi restauracjami oraz tradycyjnymi weselami. Danie które raczej rzadko robię sama, ale doceniam osoby które musza przygotować 100 kotletów na wesele. Bez wprawy jego przygotowanie nie należy do najłatwiejszych. Należy bardzo uważać aby mięso nie zostało przedziurawione, oraz tak zawinąć kotlet aby pozostał cały po usmażeniu. W tym pomoże Wam niewątpliwie zamrażarka – wystarczy przygotować kotlet nieco wczesnej i delikatnie go zmrozić.

Przygotowanie: 1 h 30 minut
Ilość porcji: 2

Składniki:
– 2 filety z piersi kurczaka
– 50 g zimnego masła
– 1 jajko
– łyżka siekanej natki pietruszki i szczypiorku
– sól i pieprz
– olej do smażenia
– mąka i bułka tarta do obtoczenia

Przygotowanie:

  1. Z piersi usuńcie ewentualne błonki i kostki, połóżcie na kawałku folii spożywczej, przykryjcie drugim kawałkiem i rozbijcie pierś tłuczkiem do mięsa, uważając jednak aby nie przedziurawiła się, to ważne.
  2. Maso powinno być schłodzone. Przekrójcie je tak aby stworzyć dwa podłużne słupki.
  3. Kurczaka doprawcie solą, pieprzem, posiekanymi ziołami i połóżcie na środku kawałek masła. Zawijajcie podobnie jak krokieta – najpierw zawińcie górę i dół, a następnie zrolujcie kotlet. Mięso połóżcie na folii spożywczej, zawińcie ją w rulon tworząc tzw cukierek. Tak przygotowane kotlety włóżcie na 25-30 minut o zamrażarki aby mięso zrobiło się bardziej sztywne.
  4. Przygotujcie 3 talerze głębokie aby móc obtoczyć kotlety. Do pierwszego nałóżcie mąkę, do drugiego rozbełtane jajko, do trzeciego bułkę tartą. Kotlety po wyjęciu jeszcze doprawcie odrobiną soli i pieprzu. Obtoczcie w mące, jajku i bułce tartej. Smażcie na rozgrzanym oleju często obracając, tak aby zrobiły się rumiane z każdej strony.

SMACZNEGO!

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Danie:
Kotlet de volaille
Data publikacji:
Wasza ocena:
3.51star1star1star1stargray Based on 3 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Przeczytaj poprzedni wpis:
Zupa pieczarkowa

Moja codzienność to dania kuchni z całego świata, jednak przychodzą te dni kiedy chętnie wracam do smaków które znam jeszcze...

Zamknij