Zestawienie caprese czyli połączenia pomidorów, mozzarelli i bazylii można wykorzystać klasycznie w sałatce, ale także w zupie – zobacz mój przepis na pomidorową caprese, kotlety mielone z mozzarellą zapiekane w sosie pomidorowym, a dziś mam dla Was nowy przepis w tym stylu na kurczaka caprese.
Szukasz pomysłów na pyszny obiad? Oto kilka moich przepisów:
– fasolka po bretońsku
– polędwiczki w szynce parmeńskiej
– gratin ziemniaczane
– królik w winie
– chrupiący pieczony kurczak
– kurczak pieczony
– pad thai z kurczakiem
– pulled pork
– kotlet schabowy
– gicz cielęca w warzywach
– boeuf bourguignon
– stek z sosem whiskey
– schab z pieczarkami
– pikantny gulasz z czerwonym winem
– kurczak barbecue
– pomysł na kurczaka
– polędwica z marynowanym pieprzem
– placek po węgiersku
– młoda kapusta
Przygotowanie: 45 minut
Ilość porcji: 2-3
Składniki:
– 5-6 ud z kurczaka bez kości
– 100 g (kulka) mozzarelli
– 1/3 szklanki octu balsamicznego
– 1 łyżka brązowego cukru
– pół łyżeczki suszonego oregano
– 2 ząbki czosnku
– 1 łyżeczka pieprzu cayenne
– garść pomidorków koktajlowych
– sól i pieprz
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– do podania – świeże listki bazylii
Podawaj z ziemniakami, ryżem, kaszą lub soczewicą
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 180 st C.
- Kurczaka dopraw solą, pieprzem i oregano.
- Na oliwie podsmaż kurczaka doprawionego solą, pieprzem i oregano, tak aby kawałki zarumieniły się z obu stron. Zdejmij je z patelni. Na patelnię wrzuć przeciśnięty przez praskę czosnek, smaż przez minutę po czym wlej ocet balsamiczny i cukier.
- Podgrzewaj sos, aż się nieco zredukuje po czym dodaj kurczaka i podgrzewaj go chwilę z jednej i drugiej strony aby sos otulił mięso.
- Jeśli Twoja patelnia nadaje się do piekarnika to super, nie musisz teraz przekładać całości do innego naczynia, jeśli nie to przełóż delikatnie kurczaka i sos, dodaj kilkanaście pomidorków koktajlowych, a następnie wstaw do piekarnika.
- Piecz całość przez 30 minut, po czym wyjmij z piekarnika połóż na kurczaku po plasterku mozzarelli i wstaw ponownie na około 5 minut aby ser się rozpuścił.
- Po wyjęciu z piekarnika odstaw na kilka minut po czym posyp świeżymi listkami bazylii i podawaj!
SMACZNEGO!
Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki kulinarne. Zajrzyj do zakładki sklep i znajdź coś dla siebie!
I jeszcze:
– Pałki z kurczaka w panierce
– Najlepszy kurczak pieczony!
– Kurczak z suszonymi pomidorami i szpinakiem
– Pieczony kurczak w panierce z parmezanem
– Kurczak w płatkach kukurydzianych