Mam dziś dla Ciebie genialne połączenie lekko wilgotnego ciasta kokosowego i warstwy pieczonego mango. Ciasto pieczesz odwrotnie, dzięki temu mango nie wpadnie do środka i stworzy pyszną górę. Jeśli Twoje dojrzałe mango ściemnieje trochę i będzie wyglądało mało efektownie, dorzuć trochę innych owoców na górę, a będzie jeszcze pyszniej.
Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki kulinarne. Zajrzyj do zakładki sklep i znajdź coś dla siebie!
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
- Forma do babki kwiat30,00 zł
Lubisz ciasta ze świeżymi owocami, wypróbuj także:
– ciasto czekoladowe z gruszkami
– ciasto drożdżowe ze śliwkami
– ciasto kruche z rabarbarem
– najlepsze ciasto kruche ze śliwkami
– szarlotka na kruchym cieście
– biszkopt z truskawkami
– sernik z malinami
– szybki biszkopt z rabarbarem
– sernik z porzeczkami
– sernik z jagodami
– biszkopt z jabłkami
– prosta szarlotka
– tort czekoladowy z owocami
– ciasto zebra
sypana szarlotka
CIASTO KOKOSOWE Z MANGO
PRZYGOTOWANIE: 1 h 20 minut
Składniki syrop:
– 80 g mleka kokosowego
– 80 g cukru
– sok z 1 cytryny
Składniki ciasto:
– 2 mango
– 115 g miękkiego masła
– 165 g cukru
– 90 g wiórków kokosowych
– 165 g mąki
– 140 g mleka kokosowego
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 2 jajka
Przygotowanie:
- Jeśli użyjesz naprawdę dojrzałego mango tak jak ja, mango może trochę ściemnieć, ale nie przejmuj się tym.
- Na początku przygotuj syrop. W małym garnuszku zmieszaj 80 g mleka kokosowego i 80 g cukru. Zagotuj i kontynuuj gotowanie jeszcze przez niespełna 1 minutę. Zdejmij z ognia i dodaj sok z cytryny a następnie pozostaw do ostygnięcia.
- Przygotuj formę do ciasta. Jeśli używasz foremki z odpinanym dnem to spód wyłóż papierem do pieczenia a boki wysmaruj masłem. Jeśli masz formę bez odpinania to całość należy wysmarować.
- Mango obierz i pokrój w cienkie plastry. Plasterkami wyłóż całe dno, tak aby na siebie nachodziły. Po wyłożeniu całości wlej na mango przygotowany syrop. Włóż całość do lodówki na czas przygotowania ciasta.
- Nastaw piekarnik na 180 st C.
- Do misy włóż miękkie masło i cukier. Miksuj aż połączą się ze sobą i stworzą puszystą masę. Następnie dodawaj po 1 jajku i miksuj za każdym razem do połączenia. Teraz dodaj resztę składników – mąkę, wiórki kokosowe, mleko kokosowe, proszek do pieczenia. Zmiksuj całość aż składniki się połączą i stworzą jednolitą masę.
- Z lodówki wyjmij formę z mango. Delikatnie przełóż do formy przygotowane ciasto i wyrównaj górę. Wstaw do piekarnika i piecz przez 55-60 minut.
- Wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do przestygnięcia. następnie połóż na górze formy duży talerz i odwróć formę tak, aby ciasto wypadło na talerz. Podawaj. Przechowuj ciasto w lodówce.
Smacznego!
- Forma do babki kwiat30,00 zł
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
Zobacz jeszcze:
– ciasto z truskawkami i rabarbarem
– murzynek
– ciasto cytrynowe
– tarta z mascarponne i owocami
– galaretkowiec
– ciasto salceson z jabłkami
– najlepsze pączki
– bułeczki cynamonowe
– blok czekoladowy
– placek z jabłkami
– tiramisu
– pleśniak
– ciasto czekoladowe z gruszkami
– tarta z budyniem i owocami
– ciasto kruche z rabarbarem
– ciasto tofi bez pieczenia
3 comments
Pierwszy raz robiłam takie ciasto . Jest pyszne ? Takie puszyste . Lekko kokosowe . Łatwe w przygotowaniu . Choć zastanawiam się nad większa ilością mango … ?Dzięki za przepis ?. Napewno trafi do osobistego przepiśnika .
Witam. Jaka srednica formy ?
21-23 cm