Gnocchi z rukolą

W sklepach możecie kupić gotowe włoskie gnocchi – pyszne kluseczki, szybkie i proste w przygotowaniu. Poniżej jeden z moich niezawodzonych przepisów na pyszne kolacyjne danie. Wystarczy opakowanie gnocchi i kilka innych składników. A Wy jak przygotowujecie sos do gnocchi? Podzielcie się w komentarzach 🙂

 

Przygotowanie: ok 20 minut

Składniki:

– 1 opakowanie gnocchi
– dwie garści rukoli
– 1 ząbek czosnku
– 2 łyżeczki papryczek chili ze słoiczka (szczerze polecam papryczki chili Krokus), lub jedna mała świeża chilli
– 10 pomidorków koktajlowych
– 150 ml śmietany
– 10-15 dag boczku wędzonego
– świeżo mielony pieprz
– parmezan

PRZYGOTOWANIE:

Wstawcie wodę do przygotowania kluseczek i zacznijcie przygotowanie sosu. Kluseczki gotują się bardzo szybko.
Na oliwie podsmażcie czosnek i chili. Po chwili dodajcie pomidorki i lekko je rozgniećcie, tak aby puściły sok. Jak lekko zmiękną, dodajcie wędzony boczek, a po kilku minutach śmietanę. W momencie kiedy wrzucicie do wrzątku gnocchi, dodajcie połowę rukoli do sosu. Możecie przekroić liście rukoli na połowę. Zamieszajcie. Jeśli zajdzie potrzeba sos należy dodatkowo doprawić. Gnocchi po wyjęciu z wrzątku dodajcie do sosu i lekko przemieszajcie. Wyłączcie palnik i dodajcie resztę rukoli.
Do podania polecam oczywiście odrobinę startego parmezanu. Smacznego!
gnochi2

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Komentarzy

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Przeczytaj poprzedni wpis:
Kurczak z mozarellą i suszonymi pomidorami

Ja bardzo często mam piersi kurczaka w lodówce lub zamrażarce. Można z nich wyczarować wiele dań, w tym takie pyszne...

Zamknij