To kolejny pomysł na pysznego jednogarnkowego kurczaka, tym razem zrobiłam go w pysznym cytrynowym sosie. To połączenie jest niezwykłe. Usmażony kurczak a do tego bardzo aromatyczny i prosty w przygotowaniu sos, który będzie idealny z kaszą czy ziemniakami, z którymi podasz mięso.
Chyba jestem typową Polką, bo podobno Polacy kochają mięsa w sosie. Oczywiście na naszych stołach często goszczą klasyczne sosy pieczeniowe, ale chcę to zmienić i dać Wam pomysły na wiele innych opcji. Sos można bowiem zrobić na bazie passaty pomidorowej, z wykorzystaniem masła czy śmietany. Zwykle wystarczy kilka dodatków.
Szukasz pomysłów na pyszny obiad? Oto kilka moich przepisów:
– fasolka po bretońsku
– polędwiczki w szynce parmeńskiej
– gratin ziemniaczane
– Siekane kotlety z kurczaka
– królik w winie
– chrupiący pieczony kurczak
– kurczak pieczony
– pad thai z kurczakiem
– pulled pork
– kotlet schabowy
– gicz cielęca w warzywach
– boeuf bourguignon
– stek z sosem whiskey
– schab z pieczarkami
– pikantny gulasz z czerwonym winem
– kurczak barbecue
– pomysł na kurczaka
– polędwica z marynowanym pieprzem
– placek po węgiersku
– młoda kapusta
– Zrazy wołowe
– Kurczak w sosie orzechowym – kurczak satay
KURCZAK W SOSIE CYTRYNOWYM
Przygotowanie: 25 minut
Ilość porcji: 3-4
Składniki:
- 2-3 piersi kurczaka, w zależności od wielkości
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 3 ząbki czosnku
- 1 szklanka śmietany 18%
- 100 ml bulionu z kurczaka lub z jarzyn
- sok z 1 cytryny
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1/2 szklanki tartego parmezanu
- 1 płaska łyżka mąki kukurydzianej (opcjonalnie, mąka zagęści sos)
- natka pietruszki do posypania
Podawaj z ziemniakami, ryżem, kaszą lub soczewicą
Przygotowanie:
- Przygotuj kurczaka. Mniejsze piersi przekrój w poprzek na cieńsze kotlety, większe pokrój na 3 plastry. Kurczaka dopraw solą i pieprzem i podsmaż na patelni na oliwie lub oleju. Kurczak musi się lekko zezłocić z obu stron i przestać być surowy. Przy tej porcji mięsa najlepiej robić to na 2 lub 3 razy. Zdejmij kurczaka z patelni i odstaw.
- Z patelni odlej nadmiar tłuszczu, zostaw jedynie odrobinę. Czosnek przeciśnij przez praskę i podsmaż go przez minutę na pozostawionym oleju. Wtedy dodaj śmietankę, bulion z kurczaka, sok z cytryny, oregano i parmezan. Jeśli sos jest zbyt rzadki, to możesz zredukować go gotując przez około 10 minut, lub dodać łyżkę mąki kukurydzianej, aby mąka nadała lepszą konsystencję.
- Do sosu dodaj kurczaka i podgrzewaj razem jeszcze 1-2 minuty, aby kurczak zrobił się ciepły. Posyp kurczaka natką pietruszki i podawaj.
SMACZNEGO!
Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki kulinarne. Zajrzyj do zakładki sklep i znajdź coś dla siebie!
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
- Forma do babki kwiat30,00 zł
I jeszcze:
– Pałki z kurczaka w panierce
– Najlepszy kurczak pieczony!
– Kurczak z suszonymi pomidorami i szpinakiem
– Pieczony kurczak w panierce z parmezanem
– Kurczak w płatkach kukurydzianych