Lubicie Lasagne? Ja tak w każdej postaci i wersji, stad pomysł na zrobienie jej w niedzielne popołudnie. Oto jak wyszła:)
Jeśli lubicie makarony, zapraszam Was do innych moich przepisów:
– zebrane w jednym miejscu najlepsze przepisy na makarony
– makaron z kurczakiem i szpinakiem
– makaron z kurczakiem
– makaron z pieczarkami
– penne z szynką parmeńską
– makaron z boczkiem
– makaron ze szpinakiem
– makaron z polędwicą
– makaron z krewetkami
– spaghetti aglio oilo
– spaghetti bolognese
– spaghetti carbonara
– spaghetti z krewetkami
– Makaron z sosem pomidorowym i klopsami
Przygotowanie:20 minut
Ilość porcji: 2 porcje
Składniki:
– płaty do lasagne
– sos beszamelowy (przepis poniżej)
– sos bolognese (przepis poniżej)
– szpinak (przepis poniżej)
– ser typu ementaler do posypania
Składniki sos boloński:
– 35 dag mięsa mielonego (może być mieszane)
– puszka pomidorów
– ząbek czosnku
– pół papryczki ostrej średniej lub dużej
– pół szklanki czerwonego wina
– sól, pieprz
Składniki sos beszamelowy:
– 2 łyżki masła
– 2 łyżki mąki
– półtorej szklanki mleka
– 2 żółtka
– odrobina gałki muszkatołowej
– łyżeczka soku z cytryny
Przygotowanie:
Najpierw przepisy na części składowe. Zacznijcie od początku czyli przygotowania sosu bolognese. Tu dopuszczam pewną dowolność, dla niezdecydowanych podaję swój przepis powyżej.
Mięso podsmażamy. Dodajemy pokrojoną drobno papryczkę, zalewamy puszką krojonych pomidorów. Podduszamy. Dodajemy czerwone wino i jak lekko odparuje przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli sos jest za rzadki odparowujemy aż zgęstnieje.
Szpinak
Do jego przygotowania oprócz samego szpinaku dodaje odrobinę czosnku i gałki muszkatołowej. Szpinak może być świeży, lecz można wykorzystać mrożony (jednak ten w liściach a nie rozdrobniony).
Beszamel:
W garnuszku rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę. Starannie łączymy ją używając do tego trzepaczki i uważając aby się nie przypaliło (wtedy zrobi się gorzkie). Dodajemy szklankę mleka i podgrzewamy cały czas mieszając. W misce roztrzepujemy 2 żółtka i pozostałe pół szklanki mleka. Kiedy zacznie gęstnieć wlewamy żółtka. Ponownie podgrzewamy do zagotowania i zgęstnienia. Odstawiamy i studzimy.
Mamy zatem wszystkie składniki, zabieramy się za przygotowanie lasanii 🙂
Naczynie smarujemy masłem. Na spód kładziemy płaty makaronu. Polewamy sosem beszamelowym. Nakładamy całość mięsa. Przykrywamy makaronem i polewamy znowu sosem beszamelowym. Nakładamy szpinak i ponownie przykrywamy płatami makaronu. Całość bardzo dokładnie smarujemy sosem beszamelowym i posypujemy serem.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200st i pieczemy ok 15 min. Wyjmujemy i smarujemy resztką sosu beszamelowego i ponownie posypujemy serem. Wkładamy do piekarnika ponownie na 10-15 min (aż ser się zrumieni). Już powinniście czuć wspaniały zapach, a więc gotowe!
SMACZNEGO!
I pyszne makarony:
Makaron z suszonymi pomidorami i szpinakiem, Makaron z tuńczykiem, Makaron z kurkami i szpinakiem, Makaron z polędwicą i pieczarkami, Makaron z boczkiem, Makaron smażony z kurczakiem, Cytrynowy makaron ze szparagami, Lasagne ze szpinakiem, Makaron z bakłażanem – alla norma, Makaron Boeuf Strogonow, Makaron z kurkami, Makaron z tofu, Makaron z pesto i pomidorkami, Makaron bolognese jednogarnkowy, Makaron z szynką parmeńską
Caccio e peppe – rzymski makaron, Pad thai z kurczakiem, Lasagne (lasagne bolognese), Makaron carbonara, Makaron z czerwonym pesto, Makaron z pulpecikami w sosie pomidorowym, Makaron z pieczarkami, Makaron z kurczakiem, Makaron z sosem pomidorowym i klopsami, Makaron z awokado
Makaron w sosie pomidorowym z kurczakiem, Zupa o smaku lasagne, Makaron z sosem cebulowym, Makaron z boczkiem i szpinakiem, Makaron z wędzonym łososiem, Makaron w pikantnym sosie pomidorowym, Makaron z brokułem, Makaron z indykiem z sosem ziołowym, Makaron z chorizo, Makaron z pieczoną fetą i dynią, Makaron cztery sery, Makaron ze szpinakiem i gorgonzolą, Makaron primavera z cukinią, Makaron z ricottą i rukolą, Makaron z indykiem i mozzarellą, Makaron z winem i czosnkiem, Makaron z tuńczykiem i pomidorami, Makaron z pesto i kurczakiem, Makaron alla vodka, Makaron z kurczakiem dijon, Makaron z białym pesto, Makaron z grzybami, Spaghetti Napoli – makaron z sosem pomidorowym, Makaron z sosem orzechowym, Prosty makaron – spaghetti aglio e oilo, Makaron z kurczakiem i suszonymi pomidorami, Makaron z brokułem i suszonymi pomidorami
7 comments
ooomamo, właśnie zrozumiałam jak strasznie jestem głodna! Wygląda smakowicie:)! Pozdrawiam
Piękna to by była…kolacja:D Zwłaszcza zimą mam ochotę na takie potrawy zapiekane z serem. Ja robiłam kiedyś też warstwę z pieczarek oprócz szpinakowej i mięsnej:)
kolejna warstwa nie zmieściła by mi się ponadto pieczarek raczej unikam. Ale wszelkie urozmaicenia lubię i często próbuję dodać coś od siebie 🙂
ale pycha
jeszcze nigdy sama nie robiłam lasagne, a bardzo ją lubię 🙂
Makaron + szpinak= pycha, u mnie spaghetti bolognese ze świeżym szpinakiem(,kuchnia lidla,) pychaota:)
również brzmi pysznie, pozdrawiam