Podoba Ci się ta tarta? Ona wcale nie jest trudna w przygotowaniu. Wystarczy zagnieść pyszne kruche ciasto, dodać konfiturę na przykład truskawkową i pokroić na skos rabarbar oraz ułożyć nie taki trudny wzór. Zobacz mój przepis i opis jak to zrobić!
Zajrzyj także do innych moich przepisów na ciasta
– ciasto czekoladowe ze śliwkami
– sernik dyniowy
– placek ze śliwkami
– ciasto dyniowe z czekoladą
– tort czekoladowy z owocami
– najprostsza szarlotka
– szarlotka na kruchym cieście
– ciasto czekoladowe z gruszkami
– biszkopt z truskawkami
– sernik z malinami
– szybki biszkopt z rabarbarem
– najlepsze kruche ciasto ze śliwkami
– sernik z porzeczkami
– sernik z jagodami
– biszkopt z jabłkami
– sernik z kajmakiem
– blok czekoladowy
– ciasto zebra
– najlepsze ciasto marchewkowe
TARTA Z RABARBAREM
PRZYGOTOWANIE: 1 h 50 minut + 1-2 h chłodzenia
SKŁADNIKI CIASTO:
– 250 g mąki pszennej
– 2 łyżki cukru pudru
– szczypta soli
– 125 g zimnego masła
– 3-4 łyżki lodowatej wody
SKŁADNIKI NADZIENIE:
– 3-4 laski rabarbaru
– 1-2 łyżki cukru pudru
– 200-250 g konfitury truskawkowej lub innej podobnej
PRZYGOTOWANIE:
- Zacznij od przygotowania ciasta. Do miski wsyp mąkę, cukier puder, sól, drobno posiekane zimne masło i bardzo zimną wodę. Ciasto zagniataj za pomocą rąk tak długo, aż stworzy zwartą kulę.
- Ciasto owiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 30-40 minut, aby się schłodziło.
- Przygotuj foremkę do tarty. W zależności od powłoki Twojej formy możesz jeszcze nasmarować ją masłem, aby później ciasto łatwiej odchodziło, choć przy foremkach z dobrymi powłokami nie jest to konieczne, ciasto ma w sobie już sporo masła.
- Rozgrzej piekarnik do 190 st. C.
- Wyjmij ciasto z lodówki i wylep nim całą foremkę. Ja robię to dłońmi, naciskając i tworząc cienką warstwę ciasta na całej powierzchni. Teraz nakłuj jeszcze spód za pomocą widelca i wstaw do piekarnika na 15-20 minut aż spód się zapiecze.
- W tym czasie przygotuj rabarbar, krojąc go na skos, w identycznej długości kawałki. Dobrze, aby laski rabarbaru były mniej więcej tej samej grubości, choć nie jest to niezbędne.
- Zanim wyjmiesz spód tarty z piekarnika spróbuj ułożyć sobie wzór tarty na blacie – przyjrzyj się mojemu zdjęciu. Najlepiej sugerować się sześcianem i układać z 3 kawałków identyczne sześciany, łącząc je ze sobą. Jak zrobisz to na blacie, to później tylko przeniesiesz wzór na ciasto. Pięknie wygląda, jak wzór ma przejście kolorystyczne, dlatego łącz ze sobą kawałki o podobnym odcieniu.
- Po wyjęciu tarty daj jej chwilkę ostygnąć. Wyłóż wtedy na spód konfiturę. W mojej ocenie najlepiej wygląda taka w kolorze czerwonym lub zielonym, a że truskawka idealnie pasuje do rabarbaru, to wybrałam właśnie takie połączenie.
- Teraz przenieś ułożony wzór z rabarbaru na tartę i na koniec posyp rabarbar cukrem pudrem za pomocą małego sitka. Jest to konieczne, aby zachować piękne kolory tarty.
- Tartę wstaw do piekarnika na 10-12 minut, aby rabarbar się zapiekł.
- Po upieczeniu tarta będzie lekko płynna, ale nie przejmuj się. Wystudź ją i wstaw do lodówki na 1-2 h, aby całość przestała być płynna. Teraz już możesz kroić tartę i podawać!
Smacznego!
- Forma do babki kwiat30,00 zł
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
Zobacz jeszcze:
– ciasto z truskawkami i rabarbarem
– murzynek
– ciasto cytrynowe
– tarta z mascarponne i owocami
– galaretkowiec
– ciasto salceson z jabłkami
– najlepsze pączki
– bułeczki cynamonowe
– blok czekoladowy
– placek z jabłkami
– tiramisu
– pleśniak
– ciasto czekoladowe z gruszkami
– tarta z budyniem i owocami
– ciasto kruche z rabarbarem
– ciasto tofi bez pieczenia
7 comments
A co z tym jajkiem?
Posmaruj nim boki tarty przed pieczeniem 🙂
Mniam mniam, pyszności. Aż się chce teraz w sezonie takich smakołyków.
Dzień dobry!
w składnikach jest wymienione jajko..ale w poszczególnych krokach już nie.
Rozumiem,że jajo potrzebne jest do wykonania ciasta?
Już dopisałam, jajko potrzebne jest do posmarowania boków tarty przed pieczeniem.
Bardzo łatwy przepis, więc zapisuję i niedługo wykorzystam, bo pewnie w weekend pojadę po rabarbar 🙂
W przepisie: „wstaw do piekarnika na 15-80 minut aż spód się zapiecze” – duża rozbieżność – bardziej 15 czy 80(!) minut?
Przepis wydaje się prosty tylko tu jakaś niepewność…