Przepis został stworzony dzięki współpracy z firmą Euroser. Do jego przygotowania został ser mascarpone który widzicie na zdjęciach Euroser. Dzięki niemu sos stał się gładki i aksamitny – polecam.
Jeśli lubicie makarony, zapraszam Was do innych moich przepisów:
– zebrane w jednym miejscu najlepsze przepisy na makarony
– makaron z kurczakiem
– penne z szynką parmeńską
– makaron z boczkiem
– makaron ze szpinakiem
– makaron z polędwicą
– makaron z krewetkami
– spaghetti aglio oilo
– spaghetti bolognese
– spaghetti carbonara
– spaghetti z krewetkami
– Makaron z sosem pomidorowym i klopsami
Przygotowanie:30 minut
Ilość porcji: 3-4 porcje
Składniki:
– 3/4 opakowania makaronu tagliatelle lub podobnego
– 2-3 czybate łyżki sera mascarpone Euroser
– 10 strączków fasoli mamut
– 1 mały por (lub połowa dużego)
– 1/2 cukinii
– 1 szklanka białego wytrawnego wina
– 1 awokado
– 1/4 kostki masła
– 2 ząbki czosnku rozgniecione
– 1-2 szklanki tartego parmezanu
– pieprz, sól, oliwa
Przygotowanie:
Fasolę mamut pokrójcie na mniejsze części. Cukinię w plastry (nie obierajcie) grubości ok 2 milimetrów. Pora przekrójcie wzdłuż i następnie w na plastry. Na oliwie z oliwek podsmażcie fasolkę, a następnie dolejcie do niej odrobinę wody i przykryjcie pokrywką na 10 min, od czasu do czasu mieszając.
Do fasolki dorzućcie cukinię i pora. Dodajcie odrobinę soli i pieprzu. Po 5 min dolejcie także wino oraz roztopione masło. Jak całość się podgrzeje dodajcie czosnek, ser mascarpone, parmezan (łyżkę zostawcie do posypania) i połowę rozgniecionego awokado. Resztę awokado wykorzystacie do dekoracji.
Kiedy sos nabierze jednolitej konsystencji dorzućcie na patelnię ugotowany makaron. Połączcie wszystko.
Makaron podawać posypany parmezanem i świeżo mielonym pieprzem
.
I pyszne makarony:
Makaron z suszonymi pomidorami i szpinakiem, Makaron z tuńczykiem, Makaron z kurkami i szpinakiem, Makaron z polędwicą i pieczarkami, Makaron z boczkiem, Makaron smażony z kurczakiem, Cytrynowy makaron ze szparagami, Lasagne ze szpinakiem, Makaron z bakłażanem – alla norma, Makaron Boeuf Strogonow, Makaron z kurkami, Makaron z tofu, Makaron z pesto i pomidorkami, Makaron bolognese jednogarnkowy, Makaron z szynką parmeńską
Caccio e peppe – rzymski makaron, Pad thai z kurczakiem, Lasagne (lasagne bolognese), Makaron carbonara, Makaron z czerwonym pesto, Makaron z pulpecikami w sosie pomidorowym, Makaron z pieczarkami, Makaron z kurczakiem, Makaron z sosem pomidorowym i klopsami, Makaron z awokado
Makaron w sosie pomidorowym z kurczakiem, Zupa o smaku lasagne, Makaron z sosem cebulowym, Makaron z boczkiem i szpinakiem, Makaron z wędzonym łososiem, Makaron w pikantnym sosie pomidorowym, Makaron z brokułem, Makaron z indykiem z sosem ziołowym, Makaron z chorizo, Makaron z pieczoną fetą i dynią, Makaron cztery sery, Makaron ze szpinakiem i gorgonzolą, Makaron primavera z cukinią, Makaron z ricottą i rukolą, Makaron z indykiem i mozzarellą, Makaron z winem i czosnkiem, Makaron z tuńczykiem i pomidorami, Makaron z pesto i kurczakiem, Makaron alla vodka, Makaron z kurczakiem dijon, Makaron z białym pesto, Makaron z grzybami, Spaghetti Napoli – makaron z sosem pomidorowym, Makaron z sosem orzechowym, Prosty makaron – spaghetti aglio e oilo, Makaron z kurczakiem i suszonymi pomidorami, Makaron z brokułem i suszonymi pomidorami
3 comments
trzeba będzie zrobić bo to moje smaki
Proste i pyszne danie. Na pewno zrobię u siebie 🙂
z mascarponne nie robiłam ale brzmi intrygująco. spróbuję