12 potraw podczas kolacji Wigilijnej ma symbolizować ma płody ziemi, a uczestnicy kolacji tradycyjnie powinni spróbować każdej z nich aby zapewnić sobie pomyślność.
Lista 12 potraw Wigilijnych różni się nieco w zależności od regionu Polski oraz tradycji samej rodziny, coraz częściej na pytania na przykład o zupę dostaję też odpowiedzi, że na Waszych stołach pojawiają się już 2 lub nawet 3 zupy, każdy wybiera inną. W moim domu tradycyjnie był barszcz na domowym zakwasie, z uszkami, taką też zupę znajdziecie w tym zestawieniu. Wraz z podstawowymi przepisami na poszczególne dania mam też dla Was kilka przepisów z wariacjami, na przykład tartą z kapustą i grzybami, pierogi drożdżowe. Może warto czasem odejść nieco od tradycji i przygotować coś równie pysznego ale w nieco innej formie 🙂
12 potraw na Wigilię
- Barszcz – z uszkami, pasztecikiem lub solo. Zamiennie przygotowuje się zupę grzybową, zupę rybną a nawet zupę ze śledzia.
- Karp smażony
- Kapusta z grzybami
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Ryba po grecku
- Karp w galarecie
- Śledzie w oleju z cebulką
- Śledzie po kaszubsku lub inny rodzaj śledzi
- Kompot z suszu (jeśli nie lubicie zastąpcie go pysznym kompotem z suszonych jabłek)
- Sałatka jarzynowa
- Piernik
- Kluski z makiem, kutia lub inne ciasto z makiem
Poniżej znajdziecie linki do moich przepisów na poszczególne dania, wypróbowane od lat, przygotowane przez tysiące czytelników mojego bloga i zawsze chwalone. Mam nadzieję, że ta lista pozwoli Wam na przyjemne , bezstresowe, a przede wszystkim pyszne przygotowanie Wigilii. A na koniec wpisu znajdziesz jeszcze podpowiedź, jak zaplanować sobie w czasie przygotowanie całej Wigilii. Zobacz co zrobić każdego dnia!
1. BARSZCZ
2. KARP SMAŻONY (LUB INNA RYBA)
3. KAPUSTA Z GRZYBAMI
4. PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI
5. RYBA PO GRECKU
6. KARP W GALARECIE
7. ŚLEDZIE W OLEJU Z CEBULKĄ
8. ŚLEDZIE PO KASZUBSKU LUB INNY RODZAJ ŚLEDZI
Moje ulubione!
9. KOMPOT Z SUSZU
Jest pyszny, idealny jeśli nie przepadasz za kompotem z suszu.
10. SAŁATKA JARZYNOWA
11. PIERNIK
Zobacz też przepis na lukier królewski oraz poradnik lukrowania pierników!
W tym przepisie znajdziesz też wzór do wycięcia!
12. KLUSKI Z MAKIEM, KUTIA LUB INNE CISTO Z MAKIEM
NA 5-7 DNI PRZED WIGILIĄ
- Upiecz i udekoruj pierniczki.
- Przygotuj zakwas na barszcz (najlepiej na 6-7 dni przed Wigilią, po 5-6 dniach spróbuj, przecedź i wstaw go do lodówki).
- Możesz zrobić już uszka oraz pierogi i je zamrozić.
NA 3-5 DNI PRZED WIGILIĄ
- Przygotuj śledzie z cebulką i inne śledzie wymagające kilku dni w lodówce.
NA 2 DNI PRZED WIGILIĄ
- Wieczorem namocz grzyby do kapusty z grzybami.
- Odcedź zakwas na barszcz wstaw go w butelce/butelkach do lodówki.
- Upiecz szybki piernik z powidłami śliwkowymi.
- Zrób pyszne maślane ciasteczka i inne łakocie.
- Zrób śledzie po kaszubsku.
NA 1 DZIEŃ PRZED WIGILIĄ
- Ugotuj warzywa i przygotuj sałatkę jarzynową (przy okazji może ugotujesz rosół i zjesz go z rodziną na obiad?)
- Ugotuj barszcz wigilijny.
- Ugotuj kapustę z grzybami.
- Upiecz makowiec lub wieniec makowy, upiecz też serniki.
- Przygotuj rybę po grecku.
- Przygotuj ryby w galarecie.
W DZIEŃ WIGILII
- Przygotuj świeże uszka i pierogi z kapustą i grzybami lub rozmrażaj i gotuj te wcześniej przygotowane.
- Przygotuj świeżego karpia – pokrój, filetuj, usmaż.
- Ugotuj kompot z suszonych owoców (możesz przygotować rano lub dnia poprzedniego).