Przygotowanie: ok 25 minut
Składniki:
– makaron penne (polecam Barilla)
– 2 pomidory (w ostateczności puszkę krojonych, odsączonych z zalewy)
– 6-8 filecików anchois
– 1-2 ząbki czosnku
– 1/4 szklanki białego wytrawnego wina (takie jak lubicie)
– około 20 czarnych oliwek
– pół pęczka natki pietruszki
– oliwa z oliwek
– sok z połowy cytryny
– parmezan do posypania
– świeżo mielony czarny pieprz
Oczywiście musicie zacząć od zagotowania wody do makaronu. Ugotujcie go zgodnie z zaleceniem producenta, dbając o to aby był al dente. Dla mnie rozgotowany makaron to jeden z niewybaczalnych błędów kulinarnych.
Do przygotowania reszty najlepsza jest głęboka patelnia. Ja zawsze w takiej przygotowuję sos do makarony, po to aby w ostatniej chwili wrzucić makaron do sosu i 1-2 minuty razem podgrzać.
Na patelni rozgrzejcie łyżkę oliwy, wrzućcie czosnek (proponuję pokroić go w cieniutkie plasterki). Jak lekko się podsmaży, ale zanim zacznie zmieniać kolor, wlejcie wino i dajcie mu chwilę by odparowało. Dodajcie pomidory, oliwki, anchois posiekane, sok z cytryny i doprawcie czarnym pieprzem. Chwilę jeszcze gotujcie aby sos lekko zgęstniał, a smak składników przeszedł do sosu.
Na koniec wrzućcie na chwilę penne, delikatnie wymieszajcie wszystko.
Nakładajcie na talerze, posypcie parmezanem, siekaną pietruszką i mielonym pieprzem. Wiecie, że makaron szybko stygnie, więc od razu zabierajcie się do jedzenia 🙂
Smacznego!
Polecam Ci też przepisy:
– domowe sushi
– szakszuka
– falafel
– tatar
– pomysł na kolację
– chlebek bananowy
– makaron z kurkami
– makaron ze szparagami
– kotlety z kalafiora
– pad thai
– ryż do sushi
– muffinki z borówkami
I pyszne makarony:
Makaron z suszonymi pomidorami i szpinakiem, Makaron z tuńczykiem, Makaron z kurkami i szpinakiem, Makaron z polędwicą i pieczarkami, Makaron z boczkiem, Makaron smażony z kurczakiem, Cytrynowy makaron ze szparagami, Lasagne ze szpinakiem, Makaron z bakłażanem – alla norma, Makaron Boeuf Strogonow, Makaron z kurkami, Makaron z tofu, Makaron z pesto i pomidorkami, Makaron bolognese jednogarnkowy, Makaron z szynką parmeńską
Caccio e peppe – rzymski makaron, Pad thai z kurczakiem, Lasagne (lasagne bolognese), Makaron carbonara, Makaron z czerwonym pesto, Makaron z pulpecikami w sosie pomidorowym, Makaron z pieczarkami, Makaron z kurczakiem, Makaron z sosem pomidorowym i klopsami, Makaron z awokado
Makaron w sosie pomidorowym z kurczakiem, Zupa o smaku lasagne, Makaron z sosem cebulowym, Makaron z boczkiem i szpinakiem, Makaron z wędzonym łososiem, Makaron w pikantnym sosie pomidorowym, Makaron z brokułem, Makaron z indykiem z sosem ziołowym, Makaron z chorizo, Makaron z pieczoną fetą i dynią, Makaron cztery sery, Makaron ze szpinakiem i gorgonzolą, Makaron primavera z cukinią, Makaron z ricottą i rukolą, Makaron z indykiem i mozzarellą, Makaron z winem i czosnkiem, Makaron z tuńczykiem i pomidorami, Makaron z pesto i kurczakiem, Makaron alla vodka, Makaron z kurczakiem dijon, Makaron z białym pesto, Makaron z grzybami, Spaghetti Napoli – makaron z sosem pomidorowym, Makaron z sosem orzechowym, Prosty makaron – spaghetti aglio e oilo, Makaron z kurczakiem i suszonymi pomidorami, Makaron z brokułem i suszonymi pomidorami
7 comments
Rewelacyjne połaczenie!
Proste, a pyszne. Anchois wszystkiemu dodaja charakteru!
Smakowity ten pomysł na makaron. Z chęcią wypróbuję!
Fajne i proste., ładnie wygląda 🙂 Pozdrawiam 🙂
ten rodzaj pasty, wymiennie anchois/tuńczyk, jest moim ulubionym daniem z makaronem 🙂 uwielbiam!
takie zestawienie to moje ulubione!
wyglada fantastycznie!tylko ze ja mam opory troche przed anchios. mmam takie oliwki nadziewane anchios z Lidla, wiec chyba to wsadze do przepisu 🙂 z calymi rybkami boje sie zaryzykowac 😛