Penne z pomidorami, oliwkami i anchois

Jako że mam miesiąc makaronowy, poświęcony konkursowi i marce Barilla, to i ja chcę pokazać Wam kilka ciekawych przepisów. Dziś bardzo prosty (choć makarony chyba wszystkie należą do szybkich i prostych) przepis na penne – ulubiony rodzaj makaronu mojego mężczyzny.

Przygotowanie: ok 25 minut

Składniki:

– makaron penne (polecam Barilla)
– 2 pomidory (w ostateczności puszkę krojonych, odsączonych z zalewy)
– 6-8 filecików anchois
– 1-2 ząbki czosnku
– 1/4 szklanki białego wytrawnego wina (takie jak lubicie)
– około 20 czarnych oliwek
– pół pęczka natki pietruszki
– oliwa z oliwek
– sok z połowy cytryny
– parmezan do posypania
– świeżo mielony czarny pieprz

 

Oczywiście musicie zacząć od zagotowania wody do makaronu. Ugotujcie go zgodnie z zaleceniem producenta, dbając o to aby był al dente. Dla mnie rozgotowany makaron to jeden z niewybaczalnych błędów kulinarnych.

Do przygotowania reszty najlepsza jest głęboka patelnia. Ja zawsze w takiej przygotowuję sos do makarony, po to aby w ostatniej chwili wrzucić makaron do sosu i 1-2 minuty razem podgrzać.

Na patelni rozgrzejcie łyżkę oliwy, wrzućcie czosnek (proponuję pokroić go w cieniutkie plasterki). Jak lekko się podsmaży, ale zanim zacznie zmieniać kolor, wlejcie wino i dajcie mu chwilę by odparowało. Dodajcie pomidory, oliwki, anchois posiekane, sok z cytryny i doprawcie czarnym pieprzem. Chwilę jeszcze gotujcie aby sos lekko zgęstniał, a smak składników przeszedł do sosu.
Na koniec wrzućcie na chwilę penne, delikatnie wymieszajcie wszystko.

Nakładajcie na talerze, posypcie parmezanem, siekaną pietruszką i mielonym pieprzem. Wiecie, że makaron szybko stygnie, więc od razu zabierajcie się do jedzenia 🙂
Smacznego!

penezpomidorami2

penezpomidorami3

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Komentarzy

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!