Wpisz i naciśnij Enter

Cytrynowe penne lub farfalle z pieczoną papryką

Dlaczego proponuję Wam w jednym poście 2 wersje tego samego sosu z różnymi makaronami? Miałam pon prostu w szafce 2 resztki różnych makaronów, a Wy zapewne tak samo jak ja nie lubicie wyrzucać resztek. Postawiłam na kuchence zatem 2 niewielkie garnki i ugotowałam obydwa makarony jednocześnie. Dzięki temu ja dostałam moje ulubione farfalle a mój mężczyzna swoje ulubione penne.

Przygotowanie: ok 20 minut

Składniki:

– 15 dag wędzonego boczku
– pieczonej papryki (mogą być ze słoika)
– 1-2 papryki samemu upieczone ze zdjętą skórką lub 4-5 ze słoika
– pietruszka posiekana do posypania
– oliwa 1 łyżka
– 1/4 szklanki białego wina
– jeśli chcecie starta skórka z cytryny (może powodować gorycz)

PRZYGOTOWANIE:

Pokrójcie boczek i papryki. Na oliwę wrzućcie najpierw boczek. Po jakimś czasie dodajcie papryki i krótko podsmażcie, dodając do tego wino. Do wina wlejcie sok z cytryny, możecie dodać skórkę, a dla tych którzy lubią ostrzejsze smaki proponuję dodać np ostrą papryczkę chili.. Dusimy aż sos odparuje a nasz makaron ugotuje się.
Po odcedzeniu makaronu dorzucamy go do sosu i jeszcze kilka chwil trzymamy na kuchence. Wszystko posypujemy posiekaną pietruszką oraz świeżo tartym parmezanem. Widelce w dłoń – zaczynamy jedzenie!

makaroncytrynowy3 makaronzytrynowy1

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

3 comments

  1. Apetyczna propozycja 🙂

  2. nie próbowałam nigdy z pieczoną papryką, ale to może być naprawdę super pomysł!

  3. i to jest pyyyszne:)