Przygotowanie: ok 20 minut
Składniki:
– 15 dag wędzonego boczku
– pieczonej papryki (mogą być ze słoika)
– 1-2 papryki samemu upieczone ze zdjętą skórką lub 4-5 ze słoika
– pietruszka posiekana do posypania
– oliwa 1 łyżka
– 1/4 szklanki białego wina
– jeśli chcecie starta skórka z cytryny (może powodować gorycz)
PRZYGOTOWANIE:
Pokrójcie boczek i papryki. Na oliwę wrzućcie najpierw boczek. Po jakimś czasie dodajcie papryki i krótko podsmażcie, dodając do tego wino. Do wina wlejcie sok z cytryny, możecie dodać skórkę, a dla tych którzy lubią ostrzejsze smaki proponuję dodać np ostrą papryczkę chili.. Dusimy aż sos odparuje a nasz makaron ugotuje się.
Po odcedzeniu makaronu dorzucamy go do sosu i jeszcze kilka chwil trzymamy na kuchence. Wszystko posypujemy posiekaną pietruszką oraz świeżo tartym parmezanem. Widelce w dłoń – zaczynamy jedzenie!


Polecam Ci też przepisy:
– domowe sushi
– szakszuka
– falafel
– tatar
– pomysł na kolację
– chlebek bananowy
– makaron z kurkami
– makaron ze szparagami
– kotlety z kalafiora
– pad thai
– ryż do sushi
– muffinki z borówkami
I pyszne makarony:
Makaron z suszonymi pomidorami i szpinakiem
Makaron z tuńczykiem
Makaron z kurkami i szpinakiem
Makaron z polędwicą i pieczarkami
Makaron z boczkiem
Makaron smażony z kurczakiem
Cytrynowy makaron ze szparagami
Lasagne ze szpinakiem
Makaron z bakłażanem – alla norma
Makaron Boeuf Strogonow
Makaron z kurkami
Makaron z tofu
Makaron z pesto i pomidorkami
Makaron bolognese jednogarnkowy
Makaron z szynką parmeńską
Caccio e peppe – rzymski makaron
Pad thai z kurczakiem
Lasagne (lasagne bolognese)
Makaron carbonara
Makaron z czerwonym pesto
Makaron z pulpecikami w sosie pomidorowym
Makaron z pieczarkami
Makaron z kurczakiem
Makaron z sosem pomidorowym i klopsami
Makaron z awokado
3 comments
Apetyczna propozycja 🙂
nie próbowałam nigdy z pieczoną papryką, ale to może być naprawdę super pomysł!
i to jest pyyyszne:)