Przygotowanie: ok 20 minut
Składniki:
– 15 dag wędzonego boczku
– pieczonej papryki (mogą być ze słoika)
– 1-2 papryki samemu upieczone ze zdjętą skórką lub 4-5 ze słoika
– pietruszka posiekana do posypania
– oliwa 1 łyżka
– 1/4 szklanki białego wina
– jeśli chcecie starta skórka z cytryny (może powodować gorycz)
PRZYGOTOWANIE:
Pokrójcie boczek i papryki. Na oliwę wrzućcie najpierw boczek. Po jakimś czasie dodajcie papryki i krótko podsmażcie, dodając do tego wino. Do wina wlejcie sok z cytryny, możecie dodać skórkę, a dla tych którzy lubią ostrzejsze smaki proponuję dodać np ostrą papryczkę chili.. Dusimy aż sos odparuje a nasz makaron ugotuje się.
Po odcedzeniu makaronu dorzucamy go do sosu i jeszcze kilka chwil trzymamy na kuchence. Wszystko posypujemy posiekaną pietruszką oraz świeżo tartym parmezanem. Widelce w dłoń – zaczynamy jedzenie!
3 comments
Apetyczna propozycja 🙂
nie próbowałam nigdy z pieczoną papryką, ale to może być naprawdę super pomysł!
i to jest pyyyszne:)