Wpisz i naciśnij Enter

Lasagne z sosem Bolognese Barilla

W otrzymanej od Barilla przesyłce znalazły się też sosy Bolognese – już gotowa propozycja sosu do szybkiego podania. Możecie wykorzystać go oczywiście tradycyjnie do spagetti, sos ma bowiem niewielką zawartość mięsa. Ja postanowiłam wzbogacić go nieco i zrobić z niego składnik pysznej lasanii.

Już wcześniej pokazywałam Wam jak robię to pyszne danie przepis na lasagne, tym razem mielone mięso z szynki które lekko podsmażyłam i doprawiłam solą, pieprzem i papryką, wymieszałam razem z gotowym sosem Barilla. Odstawiłam do przestygnięcia, w tym czasie przygotowałam sos beszamelowy: przepis na sos beszamelowy.

 

Do drugiej warstwy użyłam tym razem świeżego szpinaku i sera ricotta. Świeże liście szpinaku kładziecie na posmarowanych sosem beszamelowym płatach makaronowych, na wierzch małą łyżeczką kładziecie równomiernie opakowanie (ok 300g) serka ricotta). Kończycie lasagne i pieczecie zgodnie ze wskazówkami o których pisałam wcześniej.

Lasagne podałam z sosem pomidorowym, do którego użycia potrzebujecie: puszkę krojonych pomidorów, dowolny zestaw przypraw i ziół (u mnie: chili, czosnek, imbir, bazylia, pietruszka, odrobina oregano). Proponuję jednaj samodzielnie dobrać zioła które Wam najbardziej smakują. Wszystko rozdrabniacie mikserem i gotowe.

lasagnezfeta1

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *