Spaghetti lubią i robią niemalże wszyscy. To pyszne danie jest szybkie i łatwe w przygotowaniu. Poza tym to koronna potrawa lubionej przez polaków kuchni włoskiej.
Przygotowanie:25 minut
Ilość porcji: 2 porcje
Składniki:
– 1/2 kg mięsa mielonego np z łopatki
– pół paczki makaronu spaghetti
– puszka krojonych pomidorów lub 2 pomidory pokrojone w kosteczkę
– 2 ząbki czosnku
– 1 papryczka chili
– kilka listków bazylii
– sól i pieprz
– parmezan oraz ser cheeddar do posypania
Przygotowanie:
Wstawcie wodę na makaron. Jeśli zależy Wam na czasie nie sólcie jej w momencie zagotowywania a już po tym jak zacznie wrzeć.
W międzyczasie na niewielkiej ilości oliwy lub oleju podsmażcie mięso. Posólcie i popieprzcie. Dodajcie bardzo drobno posiekane czosnek i papryczkę chili. Kiedy mięso będzie już usmażone dodajcie pomidory i doprawcie do smaku. Możecie także dodać suszonej bazylii. Dla lepszego smaku możecie dodać odrobinę czerwonego wina. Duście aż sos nieco odparuje.
Makaron ugotujcie zgodnie z instrukcją, dbając o to aby był al dente. Odlejcie wodę z makaronu i dorzućcie go na patelnię do sosu. Wymieszajcie trzymając patelnię na ogniu.
Gotowy makaron podawajcie z serem: polecam dwa rodzaje – odrobinę parmezanu oraz cheeddar
SMACZNEGO!
Polecę Ci kilka moich ulubionych przepisów:
– śledzie w oleju
– boeuf strogonow
– pasta z awokado
– frytki z batatów
– placek po węgiersku
– pierogi z kaszą gryczaną
– zupa krem z pomidorów
– marynata do karkówki
– pizza z patelni
– puree ziemniaczane
– kolacja – moje ulubione przepisy
I pyszne makarony:
Makaron z suszonymi pomidorami i szpinakiem
Makaron z tuńczykiem
Makaron z kurkami i szpinakiem
Makaron z polędwicą i pieczarkami
Makaron z boczkiem
Makaron smażony z kurczakiem
Cytrynowy makaron ze szparagami
Lasagne ze szpinakiem
Makaron z bakłażanem – alla norma
Makaron Boeuf Strogonow
Makaron z kurkami
Makaron z tofu
Makaron z pesto i pomidorkami
Makaron bolognese jednogarnkowy
Makaron z szynką parmeńską
Caccio e peppe – rzymski makaron
Pad thai z kurczakiem
Lasagne (lasagne bolognese)
Makaron carbonara
Makaron z czerwonym pesto
Makaron z pulpecikami w sosie pomidorowym
Makaron z pieczarkami
Makaron z kurczakiem
Makaron z sosem pomidorowym i klopsami






5 comments
ale pycha. uwielbiam spaghetti!
oj tak ja też 🙂 zresztą robię bardzo podobnie. Nie lubię dodawać koncentrat a właśnie pomidory.
Spaghetti poprostu uwielbiam 🙂
Wygląda bardzo smakowicie i jest elegancko podane. Zapraszam też do mojej wersji; http://www.kulinarnyblog.pl/domowe-spaghetti-bolognese/
dzięki za miłe słowa